Αιγαίο και ελληνοτουρκικά
Σε συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα που έλαβε χώρα σε καλό κλίμα, αν και με πενιχρά αποτελέσματα, θα διατυπώσω μερικές σκέψεις για τη διένεξη του Αιγαίου, την ελληνοτουρκική διαφορά που φέτος συμπληρώνει 52 χρόνια.
Από ελληνικής πλευράς υπάρχουν δύο σχολές σκέψης από το 1974 μέχρι σήμερα: (α) η απορριπτική και (β) η εποικοδομητική στάση. Η πρώτη δεν επιζητά επίλυση των διαφορών του Αιγαίου στη λογική ότι το υπάρχον καθεστώς είναι υπέρ της Ελλάδας
Η εποικοδομητική σχολή είναι συνυφασμένη με τους πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Καραμανλή, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου. Στόχος οι αγαστές σχέσεις, με επίλυση όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών που εκκρεμούν (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονοτικά) προκειμένου να εδραιωθεί η ελληνοτουρκική προσέγγιση, όπως αυτή του 1929-1940 και του 1944-1953, προσέγγιση που ωφελεί και τις δύο χώρες.
Το κλειδί για την ελληνική εποικοδομητική στάση που οδηγεί στην επίλυση, όπως το είχαν αντιληφθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κώστας Σημίτης, είναι η Ελλάδα να μην επιμένει στο δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια που θα καθιστούσε το Αιγαίο ελληνική θάλασσα και που όχι μόνο η Τουρκία αλλά κανένα κράτος που τα πλοία του διέρχονται το Αιγαίο θα αποδεχθεί.
Ωστόσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τη θετική συμβολή της με τη Διακήρυξη των Αθηνών και άλλα, τώρα υπό την πίεση των ιεράκων και εθνικιστών επέστρεψε στη στείρα γραμμή του Π. Μολυβιάτη: ότι επειδή η Ελλάδα θα χρειαστεί, προκειμένου να βρεθεί από κοινού αποδεκτή λύση, να συμβιβαστεί περισσότερο απ’ ό,τι αναμένει το ελληνικό κοινό (που αγνοεί το διεθνές δίκαιο δικαίου και την επίλυση διακρατικών διαφορών με βάση την ευθυδικία), καλό είναι η επίλυση να τεθεί στις ελληνικές καλένδες.
Οσο όμως σέρνουμε τα πόδια της και φαίνεται να μην επιθυμούμε επίλυση θα συμβούν τα εξής:
Πρώτον, η Ελλάδα θα εμφανιστεί διεθνώς στο ζήτημα του Αιγαίου, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό, ως αδιάλλακτη και αυτή να ευθύνεται για το αδιέξοδο και τη μη επίλυση.
Δεύτερον, η Τουρκία θα σκληρύνει τη στάση της και διαθέτει αρκετά πειστικά επιχειρήματα στη φαρέτρα της: (α) την παράλογη και εξωπραγματική εμμονή της Ελλάδας ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά στο Αιγαίο, η υφαλοκρηπίδα, ενώ οι διαφορές είναι τουλάχιστον επτά και οι τρεις κυριότερες, η υφαλοκρηπίδα, η αιγιαλίτιδα ζώνη και ο εθνικός εναέριος χώρος, είναι αλληλένδετες· (β) τον κατά το διεθνές δίκαιο εντελώς παράνομο ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο που αντί έξι μίλια είναι δέκα· (γ) ότι με βάση τις διεθνείς συνθήκες (της Λωζάννης και των Παρισίων) τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία, και τα Δωδεκάνησα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, ενώ δεν είναι· και (δ) ότι η Ελλάδα δεν δύναται, βάσει του διεθνούς δικαίου να ορίσει μονομερώς την υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ (κάτι που απειλεί να κάνει).
Επίσης η Αγκυρα θα πάψει να είναι θετική στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της ηπειρωτικής Ελλάδας στα 12 μίλια (κάτι που είχε αποδεχθεί το 2003 και που δέχεται στο μέτρο που η Ελλάδα δεν ήταν αδιάλλακτη).
Η διένεξη του Αιγαίου, σε αντίθεση με το Κυπριακό που μάλλον είναι άλυτο (με το φταίξιμο για τη μη επίλυση από το 2004 και μετά να βαραίνει κυρίως την ελληνοκυπριακή ηγεσία), κάποτε θα επιλυθεί, και μάλιστα με δύο νικητές-κερδισμένους.
Προς τι λοιπόν η συνεχιζόμενη αρνητική ελληνική στάση; Προφανώς λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους αλλά και για να δικαιολογηθούν τα απίθανα ποσά που ξοδεύονται για άχρηστους εξοπλισμούς, με ορατό τον κίνδυνο να γονατίσει και πάλι η χώρα οικονομικά.
Η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν απειλείται. Πρόκειται για μια παράνοια που τροφοδοτείται από τους εθνικιστές που έχουν επενδύσει πολλαπλώς στη συνέχιση της διένεξης και έχουν πλήρη άγνοια της Τουρκίας και της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο Αλέξης Ηρακλείδης είναι ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Καμπάνα» στον Σορτς με απόφαση Αταμάν – Αλλαγές στον Παναθηναϊκό λόγω Χέιζ-Ντέιβις
- Άννα Μαρία, Νικόλαος και Χρυσή Βαρδινογιάννη: Η οικογενειακή έξοδος στο γκαλά της «ΕΛΠΙΔΑΣ»
- «Τι σου έκανα φίλε μου;»: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το δυστύχημα στη Λούτσα
- Kατολισθήσεις λόγω βροχών στην Ήπειρο – Βράχια καταπλάκωσαν αυτοκίνητο – Μεγάλες ζημιές (φωτο)
- Βιολάντα: Προφυλακίστηκε ο ιδιοκτήτης
- «Βιολάντα»: Κρατούμενος στο Α.Τ. Τρικάλων ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης
- Με δάκρυα στα μάτια εμφανίστηκε η Σάρον Στόουν σε δημόσια εμφάνισή της
- Αττική Οδός: Κλείνει το ρεύμα προς αεροδρόμιο από την Ελευσίνα έως το Αιγάλεω
- Σορός άνδρα σε παραλία της Λακωνίας - Πιθανόν να είναι ο αγνοούμενος ψαράς από το Γύθειο
- Ζελένσκι: «Ο Πούτιν δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Η αφύπνιση της Ευρώπης
- Πολιτικοί στα ψηφιακά χαρακώματα
- Πάλι οι Αγγλοι και όλοι οι άλλοι
- Live economy
- Χριστιανική πίστη χωρίς τον φόβο της επιστήμης
- Θέατρο Καμπούκι στην Αγκυρα
- Ανταρόλυκος: Επέστρεψε μετά από 10.000 χρόνια – Ποια ζώα θα ακολουθήσουν;
- Εργατικά ατυχήματα και ασφάλεια στον σοσιαλισμό
- Οι 2.500 οπαδοί του Ολυμπιακού έκαναν… Πειραιά τη Λιβαδειά (pics)
- Βιολάντα: Οι λόγοι που οδήγησαν στη σύλληψη του ιδιοκτήτη – Τα στοιχεία που αγνοήθηκαν
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Αιγαίο και ελληνοτουρκικά
- Λεβαδειακός – Ολυμπιακός 0-0: ‘Επεσε πάνω σε μπλόκο (vids)
- Αλεξέι Ναβάλνι: Τι είναι η τοξίνη του βατράχου – Ποια ζωτικά όργανα επηρεάζει
- Θέατρο Καμπούκι στην Αγκυρα
- Βιολάντα: Οι λόγοι που οδήγησαν στη σύλληψη του ιδιοκτήτη – Τα στοιχεία που αγνοήθηκαν
- Μπράιτον: Βασικός ο Κωστούλας κόντρα στη Λίβερπουλ
- MVP Φορτούνης σκόραρε τρομερό γκολ και «έσωσε» τον βαθμό για την Αλ Καλίτζ (vid)
- Μέτε Φρεντέρικσεν από διάσκεψη Μονάχου: «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»
- Εργατικά ατυχήματα και ασφάλεια στον σοσιαλισμό
- Κακοκαιρία εξπρές με ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες – Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γάζα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέστειλαν την παροχή μη αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών σε νοσοκομείο
- Απόκριες στην Αθήνα: Οι εικόνες από το παραδοσιακό «ξεσήκωμα» με γκάιντες και νταούλια
- Κατολίσθηση «έκοψε» στα δύο την Εθνική Οδό Τρίπολης – Πύργου
- Eurovision 2026: Η νύχτα που θα κρίνει τα πάντα – Ποιος θα πάρει το εισιτήριο για την Ευρώπη;
- Ο Στάθης Αγγελόπουλος κάνει τη χάρη στο Νίκο Κοκλώνη και τραγουδά το...«Παραμιλάς»!
- Δικαστική «ταφόπλακα» στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
- Η επιστροφή του «Just the 2 of us»: Συγκινημένος ο Νίκος Κοκλώνης στην πρεμιέρα (βίντεο)
- Με μια μόνο πρόβα Στάθης Αγγελόπουλος και Χαρά Τσιώλη ερμήνευσαν «Το Πετεινάρι»!
- Κινδυνεύουν οι ηθοποιοί από ΑΙ αλγόριθμους στο Χόλιγουντ, όπως φαίνεται από το νέο σίριαλ για την Αμερικανική Επανάσταση;
- J2US: Όλα τα act στο 1ο live με Γεωργούλη, Σταυροπούλου, Γαρμπή και… Βανδή



