Αγροί εναντίον περιβάλλοντος
Φαίνεται ότι η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν ισχυρή, τουλάχιστον αρχικά. Αναμενόμενο να εκδηλώνουν οι κάτοικοι των αστικών περιοχών τη συμπάθειά τους, πολλοί αισθάνονται και οι ίδιοι σαν αγρότες, νιώθουν ιδιαίτερη πατρίδα τους την επαρχία από την οποία έφυγαν στο παρελθόν αυτοί ή οι γονείς τους.
Είναι επίσης κατανοητό ότι, ασφυκτιώντας στον περιοριστικό χώρο των πόλεων, ονειρεύονται τη ζωή των αγροτών, στην άπλα της υπαίθρου.
Ωστόσο, πιστεύουν σε απατηλούς μύθους αν νομίζουν ότι, αντίθετα από τη ρύπανση της πόλης, το αγροτικό περιβάλλον
Σίγουρα, η βιομηχανία προκαλούσε επί δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Με εργαλείο όμως τις βελτιωμένες τεχνολογίες, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, η οποία σήμερα έχει ελαττώσει σημαντικά τη βιομηχανική ρύπανση.
Σπουδαίο αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί με τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, χάρη στους καταλυτικούς μετατροπείς. Η ρύπανση των νερών από αστικά λύματα έχει μειωθεί δραστικά με τους βιολογικούς καθαρισμούς. Η όξινη βροχή και η αραίωση της στοιβάδας του όζοντος έχουν ήδη διορθωθεί.
Η ρύπανση με διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, πτητικές οργανικές ουσίες, μόλυβδο, υδράργυρο κ.λπ. έχει αντιμετωπισθεί σημαντικά στις βιομηχανικές χώρες, οι δε αναπτυσσόμενες ακολουθούν.
Αντίθετα, η αγροτική παραγωγή εξακολουθεί να είναι μείζων πηγή περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ηδη από την προϊστορική εποχή έχει προκαλέσει εκτεταμένη αποδάσωση. Ολα τα πεδινά δάση του πλανήτη αποψιλώθηκαν για να γίνουν καλλιεργήσιμη γη, ενώ πολλά ορεινά δάση εξαφανίστηκαν από υπερβόσκηση.
Εκτεταμένη ήταν η εξόντωση φυσικών φυτών και ζώων. Η σημερινή εντατική γεωργία σπαταλά σε αρδεύσεις το 70% του διαθέσιμου γλυκού νερού, το ποσοστό υπερβαίνει το 85% στην Ελλάδα. Εντονη διάβρωση και υποβάθμιση των εδαφών συνδέονται με υπερβόσκηση, εκχερσώσεις και λανθασμένους τρόπους άρδευσης ή οργώματος.
Η υπερβολική χρήση λιπασμάτων ευθύνεται για τη νιτρορρύπανση μεγάλου μέρους των υπόγειων νερών του πλανήτη, ενώ προκαλεί τα 4/5 των φαινομένων ευτροφισμού και υποξίας σε ρηχές θάλασσες, λίμνες και ποτάμια.
Η αλόγιστη χρήση ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων, άλλων φυτοφαρμάκων ή τοξικών οργανικών ενώσεων επιβαρύνει υδατικά οικοσυστήματα και τροφικές αλυσίδες. Επιπλέον, γεωργία και κτηνοτροφία είναι υπεύθυνες για το 26% έως 30% των εκπομπών μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Γιατί όμως η αγροτική παραγωγή δεν ακολουθεί τις περιβαλλοντικές βελτιώσεις που έγιναν εφικτές σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες; Οι αιτίες είναι σίγουρα πολλές. Οι αλόγιστες αγροτικές επιδοτήσεις και η απουσία ελέγχων παίζουν τον ρόλο τους, καθοριστικός παράγων όμως είναι η παραδοσιακή οπισθοδρομική νοοτροπία των αγροτών.
Οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαχρονική παγκόσμια προσπάθεια κατά της επιβάρυνσης ατμόσφαιρας, νερών, εδάφους και οικοσυστημάτων.
Ειδικότερα οι έλληνες αγρότες είναι καθηλωμένοι, χωρίς μόρφωση και εξειδίκευση. Διατηρούν μια άγονη ιδεολογία εξέγερσης, αρνούνται να πουλήσουν ή να συνενώσουν κτήματα για σχηματισμό ευρύτερων σύγχρονων καλλιεργειών, να επενδύσουν στην τεχνολογία, να λειτουργήσουν σε μεγάλη κλίμακα και οργάνωση.
Ελάχιστοι ακολουθούν το ελπιδοφόρο παράδειγμα κάποιων ποιοτικών αγροτών, Ελλήνων και ξένων, που παράγουν διαφορετικά, με επιστημονική γνώση, με τεχνολογία, με φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους. Χωρίς όμως ριζικές αλλαγές, η αγροτική παραγωγή δεν είναι βιώσιμη ούτε οικονομικά ούτε οικολογικά.
Ο Κίμων Χατζημπίρος είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πριγκιπικό διαζύγιο-σοκ έπειτα από 25 χρόνια γάμου
- "Η γυναίκα μου έχει ψυχικά προβλήματα - Δεν αντέχω, ζω στο υπόγειο": Σοκάρει ο σύζυγος της διευθύντριας που φίμωσε 13χρονο μαθητή στις Σέρρες (Βίντεο)
- «Ντράπηκε και η ντροπή»
- Στο νοσοκομείο η Σία Κοσιώνη - Νοσηλεύεται στην ΜΕΘ με πνευμονία
- Δύσκολες ώρες για τη Σία Κοσιώνη - Νοσηλεύεται με πνευμονία στη ΜΕΘ
- Βρέθηκε ο εξτρέμ, ανακοινώσεις μετά τον Άγιαξ – Αλλάζει όλο τον Ολυμπιακό!
- Μαγνήσιο: Το Νο 1 σύμπτωμα που μαρτυρά ότι έχετε έλλειψη, σύμφωνα με τους ειδικούς
- Στο νοσοκομείο η Σία Κοσιώνη
- Σία Κοσιώνη: Νοσηλεύεται στην Εντατική με πνευμονία – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας της
- Συναγερμός στην Ινδία για τον ιό Νιπάι: Οι αρχές δίνουν μάχη για να μην εξελιχθεί σε πανδημία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Μινεάπολη: Ακόμη ένας νεκρός από πυροβολισμούς της ICE
- Το πέρασμα στην πολιτική
- Ωρα αποφάσεων για την Κεντροαριστερά
- Σενάριο αμερικανικής επίθεσης στο Ιράν: Πόσο κοντά θα φτάσουν τα πλοία των ΗΠΑ, με τι όπλα θα χτυπήσουν
- Αντίνο: «Δεν βλέπω την ώρα να παίξω»!
- Baskettalk: Ποιος ο λόγος αγοράς του Κόρεϊ Τζόσεφ από τον Ολυμπιακό;
- POS δίπλα στο παγκάρι: Σε αυτήν την εκκλησία ανάβετε κερί… κάρτα
- Ολα για όλα στο Αμστερνταμ
- Ξαφνικό πρόβλημα με Καλάμπρια!
- Δεν ήθελαν κόμμα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Αγροί εναντίον περιβάλλοντος
- Μας έσωσαν από τη λειψυδρία οι πρόσφατες κακοκαιρίες; Δείτε τι άλλαξε στα αποθέματα νερού
- Μεσσίας με το ζόρι
- Η Αριστερά μπροστά στη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού
- Τακαΐτσι: μια καινούργια Θάτσερ;
- Το τεντωμένο σχοινί του Άρη
- Γιατί το 2026 έπαθε κρίση ταυτότητας
- Ο κίνδυνος του μοιραίου λάθους
- Ταραχές στη Μινεάπολη μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό άνδρα από πράκτορες της ICE
- Δεν ήθελαν κόμμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρέ-καρέ η στιγμή που ο δράστης αφήνει τη βόμβα έξω από τη ντισκοτέκ Jacky O (βίντεο)
- Η ιταλική Moncler μπαίνει σε νέα εποχή: Αλλαγή ηγεσίας, στρατηγική ώθηση και ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης
- Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Μαλανδρίνου – Εντοπίσθηκαν μαχαίρια, ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα
- Πτώση γυναίκας από γέφυρα στη Θεσσαλονίκη - Σοβαρά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο
- Αίγινα: Εντοπίστηκε σορός σε προχωρημένη σήψη στη Σουβάλα
- Σε προχωρημένη σήψη βρέθηκε πτώμα σε ακτή της Αίγινας
- Χανιά: Προσωρινή πτώση πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης στις Κορακιές την Κυριακή
- «Θα προωθήσουμε τη συμφωνία προς την τελική έγκριση»: Νέα συνάντηση Ουκρανίας-Ρωσίας στο Αμπου Ντάμπι την άλλη Κυριακή
- Σταμάτης Γονίδης: «Έχω δει παιδί που είναι μήνες σε κώμα, να του λέω ένα τραγούδι μου στο αυτό και να σηκώνεται»
- Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε από γέφυρα και τραυματίστηκε σοβαρά



