To αίνιγμα της Μαρίας Καρυστιανού
Eρχεται και επανέρχεται το σενάριο ενός κόμματος με ατζέντα τα Τέμπη και με πρωταγωνιστές πρόσωπα όπως συγγενείς θυμάτων και κυρίως τη Μαρία Καρυστιανού. Οι κυβερνητικές αστοχίες πάνω στη διερεύνηση του τρομερού δυστυχήματος και ένα ρεύμα αγανάκτησης το οποίο πρόκυψε κυρίως μετά τις εκλογές του 2023 αποτελούν επιπρόσθετους παράγοντες και επιταχυντές ή και παράγοντες ανακίνησης ακριβώς αυτών των σεναρίων. Οι δημόσιες ομιλίες των συγγενών των θυμάτων ανά την Ελλάδα,
Βασικό κλειδί είναι προφανώς ο προσδιορισμός της δίκης για τον Μάρτη του 2026. Και προφανώς η έκβασή της σχεδόν κινείται παράλληλα με τον πολιτικό χρόνο. Το θέμα εδώ είναι πώς θα ξεδιπλωθούν μαζικότερα οι διαθέσεις, οι προθέσεις και οι εκφράσεις από αυτό το ρεύμα που αποτελεί και το ισχυρότερο κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης. Τα τελευταία δύο χρόνια η Μαρία Καρυστιανού έχει δεχθεί έναν τρομερό πόλεμο κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα από παράξενους λογαριασμούς αλλά και από έναν κόσμο με προφανείς προθέσεις εχθροπάθειας. Μέχρι και για το ντύσιμό της δέχεται κριτική. Oπως παλιότερα δεχόταν πολεμική – και μάλιστα κάποιοι προέβλεπαν την εμπλοκή της με την πολιτική – η μητέρα του δολοφονημένου από ναζιστές Παύλου Φύσσα. Το όλο θέμα αναδεικνύει την κρίση των θεσμών, την απαξία και την καχυποψία των πολιτών έναντι της Δικαιοσύνης και των κεκτημένων μιας δημοκρατίας.
Μία σειρά παραμέτρων επέφεραν το δυστύχημα των Τεμπών το οποίο χωρίζεται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι το ίδιο το δυστύχημα και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό. Και εδώ χωρίζονται οι πολιτικές και οι επιχειρησιακές ευθύνες. Το δεύτερο είναι το τι ακολούθησε ακριβώς μετά το δυστύχημα. Η προσπάθεια συγκάλυψης δηλαδή για αυτό και οι χειρισμοί εντός της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτά αν δεν υπήρχαν ή αν είχαν μία άλλη εξέλιξη δεν θα μιλούσαμε σήμερα για ρεύμα δυσαρέσκειας ή πιθανώς θα μιλούσαμε με άλλους και πιο ελεγχόμενους όρους.
Το αν το εν λόγω ρεύμα θα αποκτήσει και πολιτικά χαρακτηριστικά είναι προς το παρόν ένα μεγάλο ερώτημα. Hδη τα αιτήματά του εισχωρούν ως ατζέντα στην εκλογική και πολιτική συμπεριφορά των πολιτών και βεβαίως στον τρόπο που αντιμετωπίζουν εν μέρει μία σειρά πολιτικών δυνάμεων. Δεν είναι το κυρίαρχο θέμα.
Είναι όμως μία στέγη για να ενοποιούνται άλλα όπως οι άστοχοι χειρισμοί για τα ΕΛΤΑ, το εξελισσόμενο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ακρίβεια, ασφάλεια κι άλλα. Πολλές φορές στην ιστορία επιμέρους ρεύματα κοινωνικής διαμαρτυρίας και ανυπακοής κατέληγαν σε πολιτικές εκπροσωπήσεις. Αλλες φορές πάλι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις μπορούσαν να προσεταιριστούν τέτοια ρεύματα και να τα εντάξουν στον πολιτικό τους σχεδιασμό. Ολα θα κριθούν από τη δίκη της 23ης Μαρτίου του 2026.
Αυτός, Αυτή, Αυτό: ΑφορισμοίΔεν πρόλαβε ο Τσίπρας να ανακοινώσει τα στελέχη του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου του (μετά ήλθε και το εξώφυλλο του βιβλίου του) και αμέσως οι καταδίκες. Μέχρι κριτική διαβάσαμε στα κοινωνικά δίκτυα που ομοίαζε με ανάλυση για ανασχηματισμό κυβέρνησης. Είπαμε ο πρώην πρωθυπουργός ανάβει πάθη, επαναπολιτικοποιεί το ξερό τοπίο και αναβιώνει αντιθέσεις. Από αυτό – δηλαδή τη δίκαιη κριτική – μέχρι τον αφορισμό ανθρώπων επειδή θα συμμετέχουν στις επεξεργασίες του Ινστιτούτου, πάει πολύ. Βασικά ο Τσίπρας κρατά από την εποχή του 2012 – 2023 τη «ρεαλιστική πτέρυγα» του χώρου του. Να κάτι για κουβέντα.
#Hashtag: Μια διαφορετική ΕλλάδαΕξοχη ήταν η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να τιμήσει (ορισμένους) παλιούς αστέρες από τη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά. Χλόη Λιάσκου, Βασιλάκης Καΐλας, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Σωτήρης Τζεβελέκος, Ηρώ Κυριακάκη, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μπέτυ Λιβανού, Αννα Φόνσου ήταν ορισμένοι εξ αυτών και θύμισαν χρόνια που πραγματικά το μαζικό σινεμά τροφοδότησε, ψυχαγώγησε, παρηγόρησε έμπρακτα την ελληνική κοινωνία. Υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο αν βάλουμε σε τραπέζι άγνωστους Ελληνες μεταξύ τους, μπορούν να έχουν κοινή μνήμη και να βρούνε κοινά σημεία ή και να αρχίσουν να χαμογελάνε; Μα αν αρχίσουν να μιλάνε για τις παλιές ελληνικές ταινίες. Βασικό αρμό αισθητικής συλλογικής αγωγής. Και αν θέλετε και διάσωσης μιας άλλης Ελλάδας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σφοδρή σύγκρουση BMW με σχολικό λεωφορείο που μετέφερε 50 μαθητές – Πέθανε ακαριαία ο οδηγός του αυτοκινήτου
- Εμφανίστηκε τεράστιος καρχαρίας ανοιχτά της Καρπάθου – Τον κατέγραψαν ψαράδες
- Πύλος: Ποινική δίωξη κατά του νυν Αρχηγού του Λιμενικού και 3 ακόμη στελεχών του
- Ηλικιωμένη προσπάθησε να βάλει φωτιά σε σπίτι και αυτοκίνητο του γείτονα της στην Πολίχνη
- Mια εμβληματική παρουσίαση επιλεγμένων έργων του Ντμίτρι Σοστακόβιτς
- Eurovision 2026: Μεγάλη έκπληξη από την Κύπρο – Αυτή είναι η εκπρόσωπος
- Γρήγορες κινήσεις ΗΠΑ για διεθνή δύναμη στη Γάζα
- Βασίλης Θωμόπουλος: «Είμαι με τον Γκλέτσο και όχι με τη Μουτίδου, ο χώρος του θεάτρου έχει τα λιγότερα περιστατικά παρενόχλησης»
- Baccarat Explained: Το αγαπημένο παιχνίδι των High Rollers
- Aegean: Πλάνο για εξωτικούς προορισμούς μετά την Ινδία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Πέθανε στα 72 της η Άννα Λάουρα Μπραγκέτι που εμπλεκόταν στη δολοφονία Μόρο
- Η φετινή κυριαρχία των ομάδων της Premier League έχει εξήγηση
- Νέα επιχειρηματική κοινοπραξία 4 δισ. δολαρίων για τη Starbucks στην Κίνα
- To αίνιγμα της Μαρίας Καρυστιανού
- Το 30% του Ολυμπιακού
- «Περήφανος στον Παναθηναϊκό»
- Εφθασαν μέχρι το Προεδρικό για τα λουκέτα στα ΕΛΤΑ
- Γενιά Ζ
- Τουρκία: Έξι δημοσιογράφοι κρατούνται ως ύποπτοι για την υπόθεση του Ιμάμογλου
- Γνωστός τενόρος κατηγορείται για ξυλοδαρμό του 15χρονου γιου του: «Τραγικό να ασκείται βία από πατέρα σε γιο»
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- To αίνιγμα της Μαρίας Καρυστιανού
- Γνωστός τενόρος κατηγορείται για ξυλοδαρμό του 15χρονου γιου του: «Τραγικό να ασκείται βία από πατέρα σε γιο»
- Χειροπέδες σε 27χρονο στο Ηράκλειο – Εντοπίστηκαν ναρκωτικά και πιστόλι στο σπίτι του
- Μέγαρο Μαξίμου: «Το καζάνι βράζει, τα ΕΛΤΑ είναι μόνο η αφορμή»
- Boρίζια: Συνελήφθη συγγενής του γαμπρού του 39χρονου Φανούρη Καργάκη
- Πέθανε η «Ανθρώπινη Barbie» – Το μυστήριο και τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο της
- Τέλος εποχής για τη Νάνσι Πελόζι – Αποχωρεί από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ
- Μεσσηνία: Διπλή απόπειρα τηλεφωνικής απάτης σε ηλικιωμένη – Παρίσταναν υπάλληλους της ΔΕΗ
- Το παράξενο deja vu του Μέντι με την PSV
- Γυναικολογικός έλεγχος και προγεννητικές εξετάσεις: Άδεια με αποδοχές για εργαζόμενες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποσύρεται η Νάνσι Πελόζι από την πολιτική – Δεν θα είναι υποψήφια για το Κογκρέσο μετά από σχεδόν 40 χρόνια
- Βάσια Αναστασίου: Dark χιούμορ η viral ατάκα μου
- Βορίζια: Συνελήφθη ο δεύτερος που φαίνεται στο βίντεο να πυροβολεί με τον γαμπρό του Καργάκη
- Οι Clutch στήνουν μια βραδιά καταιγιστικού και παθιασμένου rock 'n' roll
- Προαστιακός: Επιβάτες καταγγέλλουν ότι συρμός μπήκε σε λάθος γραμμή - Διαψεύδει ο ΟΣΕ
- Τσιμτσιλή – Λιάγκας – Καινούργιου στο πλευρό του Απόστολου Γκλέτσου μετά τις δηλώσεις της Σοφίας Μουτίδου
- Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μετά από 40 χρόνια
- Δ.Παπαστεργίου: Η ψηφιακή μεταρρύθμιση αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας
- Η σημασία διαχείρισης του βάρους στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
- Όμιλος Qualco: Συνεχίζει τη Στρατηγική Πορεία Ανάπτυξης με τη Σύσταση της Qualco Technology A.E.



