Aξονας Μελόνι – Λεπέν για ακροδεξιά στροφή στην ΕΕ

Τη σημασία του διακυβεύματος των επικείμενων ευρωεκλογών προέβαλε η Τζόρτζια Μελόνι ενώ η Μαρίν Λεπέν υπογράμμισε τον κίνδυνο να γίνει η ΕΕ ένα «ευρωπαϊκό υπερκράτος», χαράσσοντας ουσιαστικά από κοινού τον άξονα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, που δείχνει ένα πιο οικείο πρόσωπο και ενισχύει τη δυναμική της μέσω του προφίλ δύο ισχυρών γυναικών πολιτικών.

Στο Μέγαρο Βισταλέγκρε, στη Μαδρίτη, οι κερκίδες την Κυριακή γέμισαν κόσμο, οι ισπανικές σημαίες κυμάτιζαν και ένα βροντερό χειροκρότημα υποδέχθηκε τους ακροδεξιούς ηγέτες της Ευρώπης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ισπανικού εθνικιστικού

κόμματος Vox.

Προηγήθηκε ένα διήμερο με συναντήσεις και στρογγυλά τραπέζια που διοργάνωσε στην ισπανική πρωτεύουσα η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ECR του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία ανήκει το Vox, αλλά και τα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι, δίνοντας ουσιαστικά το έναυσμα για να ξεκινήσουν τα ακροδεξιά κόμματα και επισήμως την προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Το κόμμα της Λεπέν ανήκει στην ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), μαζί με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν περιέγραψε την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές ως «μεγάλη κοινή μάχη» κατά των Βρυξελλών, που απελευθερώνουν όπως είπε «τη μαζική παράνομη μετανάστευση» και «δηλητηριάζουν τα παιδιά μας με την προπαγάνδα για ζητήματα φύλου». Ούτε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ούτε η Μαρίν Λεπέν της Εθνικής Συσπείρωσης της Γαλλίας, που σύμφωνα με αναλυτές ενσαρκώνουν ένα πιο φιλικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, υποστήριξαν στις παρεμβάσεις τους ξεκάθαρα την ενότητα μεταξύ των διαφόρων ακροδεξιών παρατάξεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Υπάρχουν πολλοί από εμάς σήμερα που θέλουμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα είμαστε ακόμη περισσότεροι στις 9 Ιουνίου», τόνισε η Λεπέν. Οι τελευταίες μετρήσεις για το Euractiv ενόψει ευρωεκλογών δίνουν στις ευρωομάδες ECR και ID από 83 ευρωβουλευτές με ενισχυμένη τη δύναμή τους και προοπτική να συνιστούν την τέταρτη και πέμπτη δύναμη στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. «Είναι ώρα να βγούμε στους δρόμους. Ωρα να υπογραμμίσουμε το διακύβευμα και να παλέψουμε μέχρι την τελευταία μέρα», ανέφερε η Μελόνι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα