10+1 απαντήσεις στους γρίφους των αδήλωτων τετραγωνικών (παραδείγματα)

Ποια επιφάνεια των ακινήτων μου θα πρέπει να δηλώσω στον δήμο; Θα πρέπει να δηλωθούν η αποθήκη και το υπόγειο γκαράζ; Τι ισχύει για τα οικόπεδα και τα εκτός σχεδίου κτίσματα; Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ποιος θα υποβάλει δήλωση; Ακίνητα στα οποία έχει κοπεί το ρεύμα θεωρούνται μη ηλεκτροδοτούμενα;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που βασανίζουν τις τελευταίες ημέρες τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι καλούνται να δηλώσουν είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ

είτε στον δήμο τους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να γλιτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αισθάνονται «χαμένοι» στη μετάφραση της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών και πολλοί δεν θα αποφύγουν τελικά την ταλαιπωρία και τις ουρές στους δήμους για να ξετυλίξουν το κουβάρι των ακινήτων τους. Αρμόδια στελέχη της ΚΕΔΕ δηλώνουν στα «ΝΕΑ» ότι το 80% των ιδιοκτητών ακινήτων θα διορθώσει τις επιφάνειες των ακινήτων τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ το υπόλοιπο 20% των ιδιοκτητών θα πρέπει να επισκεφθεί τους δήμους είτε για να δηλώσει τις αλλαγές είτε για να λάβει διευκρινίσεις. Πάντως από χθες το πρωί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ είναι συνδεδεμένη με το Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι αλλαγές που γίνονται την περίοδο αυτή στο Ε9.

Με τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων να τρέχει και να εκπνέει στις 31 Μαρτίου οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Ποια είναι η διεύθυνση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας;

Η ηλεκτρονική δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών γίνεται στον ιστότοτο https://tetragonika.govapp.gr/ με τους κωδικούς του Taxisnet.

Ποιους αφορά η ρύθμιση των ξεχασμένων τετραγωνικών;

Ιδιοκτήτες, επικαρπωτές ακινήτων εντός σχεδίου ή κτισμάτων εκτός σχεδίου (νόμιμα ή αυθαίρετα), οι οποίοι:

n Δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στον δήμο (μη υποβολή αρχικής δήλωσης).

n Εχουν δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από την πραγματική κατάσταση (υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή τακτοποίηση κ.λπ.).

Ποιος υποβάλλει δήλωση σε περίπτωση συνιδιοκτησίας;

Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

Θα πρέπει να δηλωθούν και τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου και εντός οικισμού;

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31/12/2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

Στην πλατφόρμα δηλώνονται και τα εκτός σχεδίου κτίσματα;

Ναι, θα πρέπει να δηλωθεί η επιφάνεια και των εκτός σχεδίου κτισμάτων.

Τι ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις πάρκινγκ) που φωτίζονται από την παροχή για τον κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας;

Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους, που συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, οφείλει να υποβληθεί δήλωση.

Ωστόσο, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ).

Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται ΤΑΠ (ΝΣΚ 135/2017).

Μπορώ να δηλώσω διαφορά μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου;

Η δήλωση μπορεί να αφορά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Κάθε μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί σε ξεχωριστή δήλωση. Συγκεκριμένα με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

n Επιφάνειες κτισμάτων με κομμένη παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής).

n Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία.

n Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

n Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

Τι αλλαγές μπορώ να κάνω μέσα από την πλατφόρμα;

Η δήλωση μέσω της πλατφόρμας αφορά μόνο τη διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου, σύμφωνα με την πραγματική του κατάσταση. Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της χρήσης του ακινήτου μέσα από την πλατφόρμα.

Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στο ΔΕΔΔΗΕ μπορώ να κάνω δήλωση μέσω της πλατφόρμας;

Η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.

Αν τα τετραγωνικά μέτρα της δήλωσης είναι λιγότερα από το Περιουσιολόγιο (Ε9) μπορώ να κάνω δήλωση μέσω της πλατφόρμας;

Οχι. Η δήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο δήμο.

Η δήλωση διόρθωσης συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του
ΔΕΔΔΗΕ;

Οχι. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές από την υπηρεσία Εσόδων του Δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα