Νέα ραντεβού για τον ΟΟΣΑ – Σύγκλιση στα εργασιακά- “Ανοιχτά” τα ενεργειακά

Νέο ραντεβού για αύριο Κυριακή όρισαν οι επικεφαλής της τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς στη σημερινή συνάντηση η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε ότι αφορά στο θέμα της εφαρμογής χωρίς παρεκκλίσεις των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ και ζητά η τρόικα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης,

τρόικα και υπουργείο έχουν έρθει πιο κοντά, αν και παραμένουν αρκετά ανοικτά θέματα, όπως το γάλα, τα βιβλία αλλά και τα ΜΗΣΥΦΑ. Ωστόσο, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκλιση.

Υπ. Εργασίας: Σύγκλιση, αλλά όχι συμφωνία

Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Εργασίας επεσήμανε πάντως ότι: “ Δεν μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα αλλά είμαστε κοντά σε συμφωνία”.

Συγκεκριμένα η Τρόικα επιμένει στη κατάργηση των τριετιών στην παρούσα φάση, αλλά φαίνεται να δέχεται την πρόταση του υπ. Εργασίας οι τριετίες να διατηρηθούν ως θεσμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταργηθούν ή να μειωθεί ηπροσαύξηση επί του μισθού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι μακροχρόνια άνεργοι θα προσλαμβάνονται χωρίς να δικαιούνται προσαύξηση του μισθού τους κάθε τριετία.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ήδη αρκετές, ενώ μετά την ενίσχυση του ρόλου του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας δεν είναι αναγκαία μια νομοθετική ρύθμιση.

Στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9 % από τον Ιούλιο, φαίνεται οι δυο πλευρές να πλησιάζουν σε συμφωνία. Το υπ. Εργασίας υποστηρίζει ότι θα καμφθούν οι επιφυλάξεις της Τρόικας και θα δεχθεί να υπάρξει επιμερισμός 2,9% προς όφελος των εργοδοτών και 1% προς όφελος των εργαζομένων, ώστε να υπάρξει θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.

Χωρίς τελική συμφωνία και στα ενεργειακά

Χωρίς τελική συμφωνία για τα ενεργειακά αλλά με πρόοδο σε αρκετά επιμέρους ζητήματα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος καθώς και για τους υδάτινους πόρους υπήρξε συμφωνία ωστόσο στα ενεργειακά «δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετίζονται στενά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα συνεδριάσει με αντικείμενο μεταξύ άλλων την προστασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (ζήτημα στο οποίο το ενεργειακό κόστος παίζει κεντρικό ρόλο) και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης.

Αυτήν την ώρα η τρόικα συναντάται με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θανάση Σκορδά.

Keywords
Τυχαία Θέματα