Βραβείο Πούλιτζερ σε μυθιστόρημα για τη ζωή στη Βόρεια Κορέα

Το «Orphan Master’s Son» είναι το μυθιστόρημα που κέρδισε φέτος το βραβείο Πούλιτζερ για την Πεζογραφία. Το βραβευμένο μυθιστόρημα διηγείται την ιστορία ενός ήρωα του στρατού στη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέφτει σε δυσμένεια, και μέσω αυτής της εξιστόρησης το βιβλίο αποτελεί μια σπάνια ματιά στο εσωτερικό της απομονωμένης αυτής χώρας. Συγγραφέας είναι ο 45χρονος Άνταμ Τζόνσον, ο οποίος επί τρία χρόνια έκανε έρευνα για το βιβλίο του.

Στις δημοσιογραφικές κατηγορίες η εφημερίδα New York Times

κυριάρχησε με τέσσερα βραβεία: Δημοσιογραφικής Έρευνας, Επεξηγηματικού Ρεπορτάζ, Διεθνούς Ρεπορτάζ και Αρθρογραφίας.

Το βραβείο Διεθνούς Ρεπορτάζ κέρδισε ο Ντέιβιντ Μπαρμπόζα για την έρευνά του σχετικά με τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής κυβέρνησης. Η κριτική επιτροπή τόνισε την «πολύ καλά τεκμηριωμένη δουλειά του Μπαρμπόζα κάτω από τη μεγάλη πίεση των κινεζικών αρχών». Η Δημοσιογραφική Έρευνα των Times που βραβεύτηκε αφορά το σκάνδαλο δωροδοκίας της της Wal-Mart με σκοπό να κυριαρχήσει στη μεξικανική αγορά.

Εντύπωση προκάλεσε το βραβείο για το Εσωτερικό Ρεπορτάζ που δόθηκε σε ένα μικρό ιστότοπο, το InsideClimate News για την κάλυψη της κηλίδας στον ποταμό Καλαμαζού το 2010.

Το Associated Press κέρδισε το βραβείο για την φωτογραφική κάλυψη Εκτακτης Είδησης με την δουλειά των φωτογράφων του στη Συρία, ενώ το βραβείο Έκτακτης Είδησης δόθηκε στην εφημερίδα Denver Post για την κάλυψη της επίθεσης σε κινηματογράφο στην πόλη Ορόρα του Κολοράντο. Η εφημερίδα Sun Sentinel του Φορτ Λοντερντέιλ της Φλόριντα κέρδισε το βραβείο Κοινωνικού Έργου για την έρευνά της σχετικά με την δράση εκτός υπηρεσίας αστυνομικών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Το βραβείο Θεατρικού Έργου δόθηκε στο Disgraced του Αγιάντ Αχτάρ, το βραβείο ποίησης στο Stag’s Leap της Σάρον Ολντς και το βραβείο Μουσικής στο έργο της Κάρολιν Σο Partita for 8 Voices. Τέλος το βραβείο Βιογραφίας δόθηκε στο έργο του Τομ Ρέις The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo.

Τα βραβεία Πούλιτζερ αποτελούν την υψηλότερη διάκριση στα έντυπα μέσα ενημέρωσης και απονέμονται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μάλιστα, κάθε βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα