Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν θα χειραγωγήσει την τιμή του ευρώ

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Bundesbank και μέλους του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Jens Weidmann στο τηλεοπτικό δίκτυο «Bloomberg», η ΕΚΤ δεν θα προσπαθήσει να επηρεάσει την πορεία του ευρώ.

«Η ΕΚΤ δεν θα χειραγωγήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία ούτε θα κατευθύνει άμεσα τη νομισματική πολιτική στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», είπε σχετικά ο

Γερμανός τραπεζίτης.

Αφορμή για τα σχόλια αυτά στάθηκαν δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi, ο οποίος είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ανατίμηση του ευρώ προκαλεί κίνδυνο μείωσης του πληθωρισμού. Πολλοί θεώρησαν ότι η παρέμβαση αυτή του Draghi επηρέασε την πορεία του ευρώ κατά τις τελευταίες ημέρες.

Διαφορετική ήταν η εκτίμηση του Jens Weidmann: «Δεν πιστεύω ότι ο Mario Draghi ήθελε να οδηγήσει το ευρώ ψηλότερα ή χαμηλότερα», είπε σήμερα και πρόσθεσε ότι μόνη μια ανατίμηση του ευρώ δεν θα οδηγήσει σε μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ:

«Η πορεία του ευρώ είναι απλά ένας παράγοντας που καθορίζει τα μελλοντικά επίπεδα πληθωρισμού. Δεν θα κατευθύνουμε όμως τη νομισματική μας πολιτική βάσει ενός μόνο παράγοντα», σχολίασε ο Weidmann, ο οποίος εξέφρασε επιπλέον την άποψη ότι η τρέχουσα πορεία του ευρώ δεν συνιστά μεγάλο πρόβλημα και ότι αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα.

«Δεν μπορεί να πει κανείς ότι το ευρώ είναι σαφώς υπερτιμημένο», είπε τέλος.

Οι δηλώσεις Weidmann προηγούνται της συνάντησης των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των 20 σημαντικότερων βιομηχανικών χωρών στη Μόσχα. Κατά τον Πρόεδρο της Bundesbank, η συναλλαγματική ισοτιμία δεν θα αποτελέσει πάντως βασικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων, αλλά απλά ένα ανάμεσα σε πολλά άλλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα