«Τσουνάμι» λαθρομεταναστών μέσω Αιγαίου

Κατακόρυφα αυξήθηκε φέτος ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών που επιχειρούν μέσω θαλάσσης να εισέλθουν στη χώρα μας, με το ποσοστό της αύξησης να αγγίζει το 3000%!

Ύστερα από την κατασκευή του φράχτη και την εντατικοποίηση των ελέγχων στον Έβρο, τα κυκλώματα παραβιάζουν σχεδόν καθημερινά τα θαλάσσια σύνορα, χρησιμοποιώντας συχνά σαπιοκάραβα (έναντι υψηλής αμοιβής) και φέρνοντας στη χώρα μας εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι κυρίως είναι υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν.

Οι αρμόδιες αρχές εντατικοποιούν τους ελέγχους, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας. Φέτος,

μόνο το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών έφτασε τους 880 , όταν πέρυσι, το ίδιο διάστημα, ήταν μόλις 31 (αύξηση 2839%). Οι αρχές συνέλαβαν επίσης (φέτος τους πρώτους τρεις μήνες) 13 διακινητές, ενώ πέρυσι είχαν συλλάβει μόνο έναν.

Παράλληλα, έχει μειωθεί η ανάλογη κίνηση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Φέτος τον Ιανουάριο οι αρχές συνέλαβαν 146 παράνομους μετανάστες (πέρυσι 2.864), ενώ τον Φεβρουάριο μόλις 16 (πέρυσι 2.213). Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, η αύξηση της εισόδου των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας μέσω θαλάσσης οφείλεται στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Keywords
Τυχαία Θέματα