Με τι σκεπτικό οι μέθοδοι που εφαρμόζονται στην Ιερισσό;

Λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα επέλεξαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να εισβάλλουν στα σπίτια 2 κατοίκων της Ιερισσού για τη σύλληψή τους ως υπόπτους στα επεισόδια των μεταλλείων στις Σκουριές. «Εκτιμήθηκε επιχειρησιακά πως αυτός ήταν ο πιο πρόσφορος χρόνος…» φέρεται να ειπώθηκε από τον εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας.

Τί γίνεται; Περνάμε πλέον σε άλλες τακτικές και μεθόδους; Πρακτικές άλλων εποχών, που γεννούν ερωτηματικά και προκαλούν αυθόρμητους συνειρμούς;

Οι εικόνες και τα βίντεο που παρελαύνουν στο διαδίκτυο από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στην Ιερισσό

της Χαλκιδικής, και την ευρύτερη περιοχή τους τελευταίους μήνες, αποδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «ακήρυχτος πόλεμος». Από τη μια οι δυνάμεις καταστολής βίας (υποτίθεται…) και από την άλλη οι κάτοικοι που έχουν εκφράσει ευθαρσώς την αρνητική τους θέση στην λειτουργία των μεταλλείων. Οι ενστάσεις τους αφορούν, κυρίως, τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις από τον τρόπο λειτουργίας των μεταλλείων αλλά και την συμφωνία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού με την καναδέζικη εταιρεία.

Φαίνεται ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου. Τα κέντρα αποφάσεων δεν έλαβαν σε καμία περίπτωση υπ’ όψη τους την άποψη των κατοίκων της περιοχής, που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι. Η αποστολή υπερβολικά μεγάλης δύναμης, από πλευράς της αστυνομίας, και μάλιστα εξειδικευμένων μονάδων (ειδικές δυνάμεις, αντιτρομοκρατική κλπ) δημιουργούν φυσιολογικά την αντίδραση των πολιτών που βλέπουν πως προσπαθεί να τους επιβληθεί μια απόφαση «ετσιθελικά», χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και με μια έντονη αίσθηση τρομοκρατίας του τοπικού πληθυσμού. Είναι επίσης ακατανόητο τα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης να κάνουν επιδερμικές αναφορές επί του θέματος, ή να εκφράζουν δημοσίως, απαίδευτα, απόψεις, τέτοιες, που συντηρούν τις εντάσεις και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά αντί να καταγράφουν τα γεγονότα και να μεταφέρουν τις ειδήσεις.

Δεν γνωρίζω πού μπορεί να οδηγηθεί η κόντρα που έχει ξεσπάσει και τι ντόμινο μπορεί να προκαλέσει. Εκείνο που φαίνεται σίγουρο είναι πως το θέμα ξεφεύγει, εξελίσσεται άσχημα και παίρνει δυσοίωνες διαστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα