Το τροποποιημένο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Φοροελαφρύνσεις κυρίως για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων χαμηλής αξίας, φέρνει το νέο, τροποποιημένο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που εκπόνησε η ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τις ενστάσεις βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ,.

Αντίθετα, για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές με Μοναδιαία Αξία άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό, ο συντελεστής φορολόγησης σχεδιάζεται να φτάσει ακόμα και στα 20 ευρώ/ τ.μ.

Οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο για τα αγροτεμάχια είναι

οριακές, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο σχεδιασμός για τη φορολόγηση των κατοικιών, από τις οποίες υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί το 53% του Ενιαίου Φόρου.

Ειδικότερα, ο υπολογισμός φόρου στα οικόπεδα θα γίνεται με 25 αντί 20 κλιμάκια, με μείωση των συντελεστών στα πρώτα 10 κλιμάκια.

Ενδεικτικά, ο πρώτος συντελεστής κατεβαίνει στα 0,02 ευρώ αντί 0,4 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία οικοπέδου 0,01- 2 ευρώ/τ.μ., ενώ αντίθετα, το νέο σχέδιο προβλέπει αύξηση συντελεστών από το 11ο έως το 25ο κλιμάκιο, καθώς ο νέος ανώτατος συντελεστής είναι πολλαπλάσιος των 4 ευρώ/τ.μ. που ήταν ο προηγούμενος ανώτατος συντελεστής.

Για τα αγροτεμάχια, προβλέπεται κλιμάκωση στο Συντελεστή Πρόσοψης (1,2 σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο) και συγκεκριμένα 1,2 για εθνική οδό, 1,1 για επαρχιακή οδό και 1 για αγροτική οδό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συντελεστής Πρόσοψης θα εφαρμόζεται μόνο εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη και όχι απλώς πρόσβαση σε οδό. Παρά τις αντιδράσεις, το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο δεν επιφέρει καμία αλλαγή στο Συντελεστή Κατοικίας, που παραμένει 5.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων δεν είναι όμως ο μόνος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο, καθώς η Τρόικα ζητεί αξιόπιστη απάντηση για την κατάσταση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, που εξακολουθούν να υποαποδίδουν έναντι των στόχων.

Για παράδειγμα, η ρύθμιση οφειλών, που θεσμοθετήθηκε ως αντίδοτο στην αδυναμία των υπηρεσιών να εισπράξουν, κυρίως από τους μεγαλοοφειλέτες, έχει πολύ χαμηλή απόδοση, προκαλώντας πρόσθετο προβληματισμό.

Το σύνολο των παλαιών οφειλών, πλην ΔΕΚΟ και πτωχευμένων, ανέρχεται στα 40 δισ ευρώ. Από αυτά έχουν ρυθμιστεί περίπου 500 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί περίπου 35 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος του Προϋπολογισμού είναι η είσπραξη 2,739 δισ ευρώ στην 4ετία. Ένα από τα “αγκάθια” για τους οφειλέτες που θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, είναι η υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων της τελευταίας 5ετίας (εισόδημα, ΦΠΑ) και η πληρωμή του αναλογούντος φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το να προστίθεται αυτός ο φόρος στο ποσό της ρύθμισης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα