Το μοναδικό όπλο του CDU καλείται Άνγκελα Μέρκελ

Αν ο λαός της Γερμανίας ψήφιζε απευθείας Καγκελάριο, τότε η νυν Angela Merkel θα μπορούσε να κοιμάται ήσυχη. Το πρόβλημά της είναι ότι, σχεδόν σε όλους τους τομείς της πολιτικής, το κόμμα της, CDU, υπολείπεται στην εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων σε σύγκριση με το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών, SPD.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση

που διεξήγαγε στη Γερμανία η εταιρεία Dimap για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης και της εφημερίδας «Die Welt».

Σημαντικό εύρημά της αποτελεί η σημασία που δίνουν οι ψηφοφόροι στην κρίση της ευρωζώνης, ο σωστός χειρισμός της οποίας θεωρείται από αυτούς το υψηλότερο καθήκον της εγχώριας πολιτικής. Εκεί το κόμμα της Καγκελαρίου έχει σαφές προβάδισμα, αφού αποσπά το 45% της εμπιστοσύνης, 22 μονάδες περισσότερο από το SPD.

Όμως, για την πλειονότητα των λοιπών θεμάτων, όπως την περίθαλψη των ηλικιωμένων, την οικογενειακή πολιτική, την φροντίδα των νέων, την ενίσχυση της θέσης των γυναικών και την θέσπιση δικαιότερου φορολογικού συστήματος, η αντιπολίτευση κρίνεται καταλληλότερη.

Παρά την «ήττα» του στα επιμέρους θέματα, το CDU της Angela Merkel εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 39% έναντι 30% για το SPD. Στην ερώτηση, γιατί η ένωση CDU/CSU θα αποτελεί, κατά τα φαινόμενα, τον πυρήνα και της επόμενης κυβέρνησης, οι ψηφοφόροι απαντούν «λόγω της Angela Merkel».

Εκείνη είναι λοιπόν, που αντικαθιστά το έλλειμμα περιεχομένου του κόμματός της και εκείνη που θα καταλάβει την Καγκελαρία, εκτός εάν οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ενθρονίσουν αντ’ αυτής τον μεγάλο της αντίπαλο, Peer Steinbrück. Αυτό φαντάζει δύσκολο όμως.

Keywords
Τυχαία Θέματα