Reuters: Ασπίδα Ελλάδας για τράπεζες ενόψει επαναγοράς

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, η Ελλάδα σκοπεύει να προστατεύσει τις τράπεζές της από αγωγές που σχετίζονται με την επαναγορά χρέους και δεν σχεδιάζει να παρατείνει την ημερομηνία αποδοχής της συμμετοχής στο πρόγραμμα πέραν από σήμερα.

Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την χώρα μας στην προσπάθειά της να μειώσει το χρέος

της. Τα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών θα συνέλθουν σήμερα, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, ώστε να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν σε αυτό.

Η συμμετοχή των Ελλήνων δανειστών θεωρείται κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει 10 δισ. ευρώ ώστε να επαναγοράσει χρέος σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική και να μειώσει έτσι το καθαρό της χρέος για περισσότερα από 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, υπήρχε η πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να παρατείνει την προθεσμία για πέρα από σήμερα και έως την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Αλλά ο αξιωματούχος που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, διέψευσε το ρεπορτάζ αυτό.

«Η διαδικασία θα κλείσει σήμερα και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για παράταση», είπε.

Όπως συμπλήρωσε, η κυβέρνηση θα παράσχει νομική κάλυψη, ώστε να προστατεύσει την διοίκηση των τραπεζών έναντι των μετόχων τους, σε περίπτωση που αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και υποστούν έτσι οικονομική ζημία.

Οι Έλληνες δανειστές κατέχουν αυτή την στιγμή χρέος που υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ εκ των συνολικών 63 δισ. ευρώ που μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα επαναγοράς. Και αναμένεται όντως να επιλέξουν τη συμμετοχή τους, γιατί εξαρτώνται από την οικονομική βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα, όρο της οποίας αποτελεί, ως γνωστόν, η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα