Το EFSF αποκλείει το “κούρεμα”

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του μηχανισμού EFSF, Klaus Regling, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt (αυριανό φύλλο), προεξόφλησε ότι τα κράτη της ευρωζώνης δεν θα διαγράψουν απαιτήσεις τους κατά της Ελλάδας.

«Ένα κρατικό κούρεμα χρέους είναι κάτι εξόχως ασυνήθιστο και μπορεί να υπάρξει μόνο σε ακραίες και σπάνιες καταστάσεις», είπε ο Γερμανός ηγέτης του EFSF. Πρόσθεσε ακόμα ότι, ναι μεν υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα διαγραφών

χρέους, αλλά «σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχε ωστόσο σχεδόν πάντα καταμερισμός εργασίας μεταξύ κρατικών και ιδιωτών πιστωτών. Οι ιδιώτες πιστωτές αποποιούνταν μέρους των απαιτήσεών τους, ενώ ο κρατικός τομέας έδινε στο εν λόγω κράτος νέα δάνεια σε ευνοϊκούς όρους. Έτσι συνέβη στην Ασία και τη Λατινική Αμερική και έτσι το κάνουμε εμείς τώρα στην ευρωζώνη», προσέθεσε ο  Regling.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί «με διαφορά την δυσκολότερη περίπτωση» στη ζώνη του ευρώ, σχολίασε ωστόσο ότι η χώρα μας θα μπορέσει να επιβιώσει και χωρίς “κούρεμα” του χρέους της.

Keywords
Τυχαία Θέματα