Κρύο και ζέστη για Ελλάδα από Βεστερβέλε

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle, μίλησε απόψε ζωντανά στην δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας και ειδικότερα στην εκπομπή «Berlin direkt» του ZDF και αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ελλάδας, αλλά και την ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή.

Ως προς το θέμα που «καίει» την χώρα μας, υπερασπίσθηκε την έως τώρα πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, λέγοντας πως θα ήταν λάθος να προσφέρει στην Ελλάδα

«λευκή επιταγή». Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλ. αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε παρέμβει αποφασιστικά και συνολικά από την αρχή, η Ελλάδα δεν θα είχε κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και αυτό θα αύξανε ακόμα περισσότερο τα κόστος για την Γερμανία.

Σημαντικό ήταν, σύμφωνα με τον Westerwelle, να ρυθμίσει η χώρα μας τα του οίκου της, κάτι που μετά την ψήφιση των τελευταίων μέτρων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, θεωρεί πως πλέον γίνεται.

Ακόμα, παραδέχθηκε πως η παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, αφού μια έξοδος θα της κόστιζε, όπως και στην περίπτωση της κατάρρευσης της «Lehmann Brothers», εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να ασκεί την πολιτική της, έναντι ανταλλαγμάτων, επίδειξης αλληλεγγύης.

Σχετικά με το ζήτημα των συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, για την αναγκαιότητα μιας εκεχειρίας, του ζήτησε να σταματήσει άμεσα η εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ, ενώ υπερασπίσθηκε του δικαιώματος του Ισραήλ να προστατεύει το έδαφος και τους πολίτες του. Ωστόσο, πήρε αποστάσεις από την θέση της Μεγάλης Βρετανίας, που προειδοποίησε την Παλαιστίνη για μια χερσαία επίθεση. Τέλος, κάλεσε την Αίγυπτο να παρέμβει συμβιβαστικά και να συμβάλλει στον μη περαιτέρω εξοπλισμό των Παλαιστινίων με ρουκέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα