Τι… κρύβει η έκθεση της Fitch για την Ελλάδα

Την πρώτη, μετά από καιρό, θετική εκτίμηση για την ελληνική οικονομία κάνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Σύμφωνα με έκθεσή της, η ελληνική οικονομία ισορροπεί ξανά όπως δείχνει η μείωση των “δίδυμων ελλειμμάτων”, ενώ αποτιμά θετικά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2012.

Ωστόσο, χαρακτηρίζει “κλειδί” για την ανάκτηση διατηρήσιμης ανάπτυξης την υλοποίηση ακόμη πιο ριζικών μεταρρυθμίσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο οίκος προβλέπει ύφεση 4% φέτος και προειδοποιεί πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, τοποθετώντας το στο 179% του ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα. Επισημαίνει, μάλιστα, πως μένει ακόμη πολύς δρόμος πριν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του χρέους ώστε αυτό να καταστεί συμβατό με τα όρια που θέτει η ΕΕ.

Η έκθεση που τιτλοφορείται “περικοπές και μέτρα μείωσης του χρέους ωθούν την Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους” αξιολογεί θετικά την επίτευξη οριακού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Οικονομικών και επισημαίνει τα εξής:

1. Η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε συνδυασμό με αντίστοιχες εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας δείχνουν πως η ελληνική οικονομία ισορροπεί ξανά. Αναφερόμενη στα προσωρινά στοιχεία για τη γενική κυβέρνηση σημειώνει πως επιτεύχθηκε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ, εξαιτίας μεγαλύτερων περικοπών στις πρωτογενείς δαπάνες και τα πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του χρέους. παρά το ότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,6% εν μέσω μεγάλης ύφεσης.

2. “Τα προσωρινά στοιχεία σε ταμειακή βάση δείχνουν ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από 9,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 6,6% του ΑΕΠ το 2012 ενώ καταγράφηκε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ καταγράφηκε, καλύτερα από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, παρά το ότι τα έσοδα μειώθηκαν 3,6%” αναφέρει χαρακτηριστικά. Τονίζει πάντως ότι η μείωση 8% στις πρωτογενείς δαπάνες προήλθε σε σημαντικό βαθμό από τις μεγάλες μειώσεις επενδυτικές δαπάνες αλλά και στο “πάγωμα” των πληρωμών, υπογραμμίζοντας πως την παραμονή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στα υψηλά επίπεδα των 8 δισ. (4% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2012.

3. “Η Ελλάδα που είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ευρωζώνη έχει κάνει τα περισσότερα για να ισοσκελίσει τους λογαριασμούς της εκτιμά ο ξένος οίκος. Προειδοποιεί, όμως, πως έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει πριν το χρέος ξεκινήσει να μειώνεται και να καταστεί συμβατό με τις επιταγές του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ. “Η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, παρά τα μέτρα μείωσης του που αποφασίστηκαν στα τέλη του 2012, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης μείωσης επιτοκίων και της επαναγοράς χρέους” αναφέρει χαρακτηριστικά.

4. Σημειώνει πως οι πληρωμές για τόκους παρέμειναν άνω του 6% του ΑΕΠ σε ταμειακή βάση το 2012, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης ύφεσης. Αν και η Ελλάδα θα ενσωματώσει πρόσθετα οφέλη στην εξυπηρέτηση του χρέους της το 2013 καθώς θα ξεκινήσουν να εκτελούνται τα μέτρα που αποφασίστηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου, το χρέος θα παραμείνει υψηλό, φθάνοντας στα ανώτατα επίπεδα του 179% του ΑΕΠ στο κοντινό μέλλον, για να αποκλιμακωθεί σταδιακά προς το 124% του ΑΕΠ έως το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα