Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με… λιγότερη Ελλάδα

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εποχή που μια Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλούσε… εθνικά καρδιοχτύπια. Η Ελλάδα βρισκόταν υπό διαρκή πίεση, με την απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου, όχι μόνο από την ευρωζώνη αλλά συνολικά από την Ε..Ε, και η ελληνική αντιπροσωπεία έδινε μάχες χαρακωμάτων.

Από τον Δεκέμβριο, και τη συμφωνία του Eurogroup που απομάκρυνε τον κίνδυνο χρεοκοπίας τουλάχιστον για τα επόμενα… 15 χρόνια, οι Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον λιγότερο άρωμα Ελλάδας. Η Αθήνα δεν είναι δακτυλοδεικτούμενη, και αν αυτό συμβαίνει, έχει θετικό υστερόγραφο, με απευθείας αναφορές στην επιτυχία σταθεροποίησης, και τη νέα μάχη που δίνεται, για την επιστροφή στην ανάπτυξη αυτή τη φορά.

Ένα τέτοιο σκηνικό θα βιώσουμε και σήμερα, με τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στην οποία θα παραστεί ο Αντώνης Σαμαράς, με αντικείμενο τη φοροδιαφυγή. Υπό αυτή την έννοια, η ατζέντα αφορά την Ελλάδα, όχι όμως μόνο την Ελλάδα.

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι τα δυο… πρόσωπα του κακού, και οι Βρυξέλλες επιθυμούν να δρομολογήσουν συγκεκριμένες δράσεις με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο εφαρμογής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άλλωστε ενέκρινε από χθες ψήφισμα με το οποίο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να ενώσουν τις προσπάθειές τους, ώστε μέχρι το 2020 η φοροδιαφυγή να μειωθεί κατά 50%.

Μεγάλες προσδοκίες, για μια Ευρώπη σε διαρκή, σύνθετη και βαθιά σύγχυση.

Keywords
Τυχαία Θέματα