Στουρνάρας: Κάνω τη δυσκολότερη δουλειά στον πλανήτη, αλλά νιώθω καλά

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο MEGA υποστήριξε ότι ο Αντώνης Σαμαράς πήρε την στήριξη που επιθυμούσε από τις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρχει «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων, τόνισε ότι βασικός στόχος είναι το πρωτογενές

πλεόνασμα στο τέλος του 2013, ενώ επισήμανε ότι φέτος είναι η τελευταία φορά που πληρώνουμε το χαράτσι.

Ακολουθούν αποσπάσματα των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών:

«Λάβαμε τη στήριξη που επιθυμούσαμε από τις ΗΠΑ.

Συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ με τη συνολική στάση της οικονομικής πολιτικής. Από μόνη της η λιτότητα δε φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος είναι πιστεύω αντιληπτό αυτό. Δεν λύνει τα προβλήματα της ευρωζώνης μόνο ό,τι κάνουν Πορτογαλία και Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπίσει και η ευρωζωνη τα βασικά της προβλήματα πρώτον με τραπεζική ένωση, δεύτερον με οικονομική πολιτική που συνδυάζει ανάπτυξη και τρίτον με μια ενιαία αγορά χρέους.

Δε βλέπω μεγάλες συγκρούσεις ΗΠΑ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος αλλά έναν εποικοδομητικό διάλογο» δήλωσε σε άλλο σημείο ο Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να «πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το τέλος του 2013 η χώρα θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα. Σαφώς υπάρχει φως στο τούνελ. Η ύφεση το 2013 θα είναι κάτω από το 5% η ύφεση.

Κάνουμε μια άνευ προηγούμενου εκστρατεία είσπραξης φόρων. Κλείνουμε μαγαζιά, περάσαμε νόμο για κατασχέσεις εισπράξεων ταμείου όταν είναι ένα μαγαζί κλειστό.

Ισχύει προηγούμενη δήλωσή μου για ανάπτυξη το 2014. Αντί να εξάγουμε γιατρούς μπορούμε να εισάγουμε χρόνια πάσχοντες.

Αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις.

Μην ακούτε καταστροφολόγους που μιλάνε για “κούρεμα” καταθέσεων. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος» ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ. Όσον αφορά στο «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες, καθώς επαρκεί το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο, ανέφερε: «Οι υποχρεωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα βελτιώσουν την ποιότητα του δημοσίου τομέα.

Κάνω τη δυσκολότερη δουλειά πάνω στον πλανήτη όπως μου έχουν πει συνάδελφοι στο Eurogroup. Ωστόσο αισθάνομαι μια χαρά» είπε ο κ. Στουρνάρας, που ξεκαθάρισε ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά για το χαράτσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα