Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Σαμαράς-επενδυτές

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους των 20 επενδυτικών fund στη Νέα Υόρκη ήταν μια κίνηση που προετοιμαζόταν εδώ και αρκετούς μήνες, με τον Πρωθυπουργό να συνομιλεί με “παλιούς γνώριμους”, αφού οι περισσότεροι εκ των παρευρισκομένων εκπρόσωποι των επενδυτικών σχημάτων είχαν ξανασυναντηθεί μαζί του στην Αθήνα.

“Είναι

ίσως ο μόνος Πρωθυπουργός που έχει δει κατ’ ιδίαν τόσους επενδυτές όλο αυτό το διάστημα” έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που μετέχει στην αποστολή στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η διάθεση των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει και για πρώτη φορά δεν ασχολούνται με το εάν θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ, αφού θεωρούν ότι ο κίνδυνος Grexit έχει παρέλθει.

Οι εκπρόσωποι των επενδυτικών κεφαλαίων, που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια περίπου 1 τρισ. ευρώ γνωρίζουν καλά τις συνθήκες στην Ελλάδα, αφού οι περισσότεροι έχουν ήδη επενδύσει ή συζητούν για επενδύσεις στο ελληνικό έδαφος.

Βασικός τομέας ενδιαφέροντος είναι, φυσικά, η ενέργεια και τα δίκτυα, που θεωρούνται γεωστρατηγικές επενδύσεις, ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με πολλά από τα συγκεκριμένα funds να έχουν ήδη μπει στις πρόσφατες ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών.

Μάλιστα, το fund του John Paulson, ο οποίος έχασε πολλά χρήματα από την επένδυσή του σε Grexit, έχει σύμφωνα με πληροφορίες αγοράσει ποσοστό μετοχών μεγάλης ελληνικής τράπεζας, που πρόσφατα προχώρησε σε ΑΜΚ. Ο ίδιος ο John Paulson, στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της χώρας.

Ο τουρισμός είναι άλλο ένα πεδίο έντονου αμερικανικού ενδιαφέροντος, καθώς η αγορά ξενοδοχείων, τα οποία αυτή τη στιγμή πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, θεωρείται μία ιδιαίτερα επικερδής επένδυση.

Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις στον τομέα του real estate, κυρίως για τουριστικές κατοικίες.

Οι πρώτες ύλες είναι επίσης ένας κλάδος που οι Αμερικανοί επενδυτές θεωρούν ιδιαίτερα προσοδοφόρο, μάλιστα στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του fund που έχει επενδύσει στην S&B.

Οι ξένοι επενδυτές ρωτούσαν συνεχώς τον Αντώνη Σαμαρά για τη σχέση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά τον ανασχηματισμό και τη δικομματική πλέον κυβέρνηση ζητώντας διασφαλίσεις για την πολιτική σταθερότητα.

Ο Πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε πως η σχέση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ καλή, η κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένη πλειοψηφία, τους ενημέρωσε και για την επιστροφή ανεξάρτητων βουλευτών στη ΝΔ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, την οποία χαρακτήρισε “νησίδα σταθερότητας” στην περιοχή.

Ένα σημείο προβληματισμού, είναι το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με τους επενδυτές να ρωτούν για το ενδεχόμενο κουρέματος και τον Πρωθυπουργό να επιμένει στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή την αναφορά στην απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου, με την οποία οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μόλις η χώρα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Το παρασκήνιο όμως είναι έντονο: από τον Ιανουάριο, ξένοι επενδυτικοί κολοσσοί που διαχειρίζονται ιλιγγιώδη ποσά ξεκίνησαν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το “σκανάρισμα” του επενδυτικού τοπίου.

Οι Franklin Templeton Investments, με 727 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, Merrill Lynch International – ο επενδυτικός βραχίονας της Bank of America – , Carlyle Group, BNP Paribas, P.Schoenfeld Asset Management (PSAM), Roubini Global Economics, Fairfax Holdings, είναι ορισμένοι από τους μεγάλους ομίλους που από την αρχή του έτους πυκνώνουν τις επαφές τους με την κυβέρνηση βολιδοσκοπώντας εάν, πως και κυρίως πότε πρέπει να κτίσουν θέσεις στην ελληνική αγορά.

Ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα, μαρίνες, ακίνητα του Δημοσίου, τουρισμός, χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενέργεια και αγροτικός τομέας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οι επαφές τους με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών εντατικοποιούνται καθώς, μεταξύ άλλων, ο «βατήρας», όπως χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ορισμένοι, θα προωθήσει μελλοντικά διεθνή επενδυτικά σχέδια με στόχο τις ασταθείς, αυτή τη στιγμή, χώρες της Β. Αφρικής , και τους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους Ανατολικά και στην βαλκανική ενδοχώρα.

Το ιδιαίτερα χαμηλό εργατικό κόστος , τα νέα δεδομένα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο (νέα κοιτάσματα, Αραβική Άνοιξη, ανάγκη νέων υποδομών ), αλλά και το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φαίνεται ότι ξαναβάζουν στον επενδυτικό χάρτη την Ελλάδα, “αρκεί κι εκείνη με τη σειρά της να αποδείξει ότι μπορεί να διασφαλίσει ένα υγιές και κυρίως ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον” σημειώνει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.

Όλους τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση είχε επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μην καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες, αλλά να περιμένουν πρωτοβουλίες από τους ίδιους τους επιχειρηματίες.

Άλλη μία πολύ σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, κατά την τότε επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά.

Εκεί, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και των υπουργών Οικονομικών της Ισπανίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας, η ελληνική αποστολή υπό τον Πρωθυπουργό είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με κορυφαίες επιχειρήσεις του DAX 40 (ο οποίος περιέχει μεταξύ άλλων κολοσσούς όπως η Adidas, Allianz, Bayer, BMW, Deutsche Telekom, Commerzbank, Daimler, Deutsche Bank, Thyssen Krupp, Volkswagen Group, Munich Re, Siemens), οι οποίοι για πρώτοι φορά δεν ασχολήθηκαν με το Grexit, αλλά με το πού και το πώς θα επενδύσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα