Στουρνάρας: Έχουμε συμφωνία με την τρόικα

Με το τετ-α-τετ του Γιάννη Στουρνάρα με τον Πολ Τόμσεν ολοκληρώνεται και τυπικά η περίοδος της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, για την αξιολόγηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας, και την εκταμίευση της επόμενης δόσης που έχει λαμβάνειν η χώρα, βάσει του Μνημονίου.

“Έχουμε συμφωνία με την τρόικα”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών

στο συνέδριο του Economist, ενώ ακολούθησε και η ανακοίνωση της τρόικας για την επισημοποίηση της συμφωνίας.

Στην ομιλία του στο Economist ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης ότι «έχουν υλοποιηθεί τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα τρία τέταρτα της προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Χρειάζεται υπομονή και νηφαλιότητα. Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται ραγδαία.

Ο μεγάλος στόχος είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ώστε να ζητήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας απόφασης του Eurogroup που προβλέπει δραστική μείωση του δημοσίου χρέους. Όσοι υπόσχονται ότι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο αλλά θα μας κρατήσουν στο ευρώ ψεύδονται ασυστόλως», κατέληξε ο υπουργός.

Να σημειώσουμε ότι η διαπραγμάτευση ουσιαστικά ολοκληρώθηκε από τη στιγμή που η κυβέρνηση συμφώνησε με την απαίτηση της τρόικας να προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως επισφραγίστηκε το Σάββατο, στη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.

Χαρακτηριστικό του τυπικού της διαδικασίας πλέον, είναι το γεγονός ότι ο Κλάους Μαζούχ και ο Ματίας Μορς, τα άλλα δυο μέλη της τρόικας, έχουν αποχωρήσει από την Παρασκευή, όταν και ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου, την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας βρισκόταν στο Δουβλίνο, για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup.

Από τη στιγμή που η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα ολοκληρώθηκε, και η τρόικα προχωρεί σε έκθεση θετικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, το επόμενο βήμα είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα