Στο 1,05 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τετράμηνο

Στο 1,05 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τετράμηνο του 2014, έναντι ελλείμματος 306 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για υπέρβαση του στόχου κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ,

έναντι ελλείμματος 2,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 16,1 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 17,282 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του στόχου όσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα 13,2 δισ. ευρώ, περίπου 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και περίπου 800 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Την ίδια ώρα, τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των στόχων κατά 200 εκατ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, η σχετική απόκλιση, στο τρίμηνο, ήταν 520 εκατ. ευρώ. «Επιβεβαιώνεται συνεπώς η εκτίμηση ότι μέσα στη χρονιά, και ιδιαίτερα το 2ο εξάμηνο, οι αποκλίσεις στην επίτευξη του στόχου των εσόδων θα καλυφθούν. Όπως έγινε και πέρυσι», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα