Σόιμπλε: Με την Ελλάδα κάναμε την τελευταία εξαίρεση

Twitter @EmOikonomidis

Μια επιβλητική πολιτική προσωπικότητα πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι, αρκεί από μόνη της ως εικόνα για να δελεάσει την αμερικανική κοινωνία να κοντοσταθεί και να κοιτάξει με νόημα. Αν μάλιστα ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει εξελιχθεί στον άνθρωπο που εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια αμφσβητεί ευθέως την (απόλυτη) αμερικανική ηγεμονία, στο περιθώριο της παγκόσμιας κρίσης, ακόμη χειρότερα.

Κάτι λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

παραχώρησε συνέντευξη στο CNN, δηλαδή… στους “εχθρούς”, αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του για τη Γερμανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά την Ελλάδα.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είχε εξοργίσει τα αμερικανικά ΜΜΕ, με τη στάση… αδιαφορίας που κρατούσε απέναντι στον Αμερικανό πρώην ΥΠΟΙΚ Τίμοθι Γκάιτνερ, όταν ο τελευταίος του συνιστούσε να αλλάξει η Γερμανία στρατηγική, και να μπολιάσει τις πολιτικές λιτότητας που έχει επιβάλλει το Βερολίνο στο σύνολο της ευρωζώνης, με δόσης ανάπτυξης. Μια στάση που δεν άλλαξε ούτε απέναντι στον διάδοχο του Γκάιτνερ Τζακ Λου, καθώς ο Σόιμπλε είναι αρκετά έμπειρος για να γνωρίζει τον εμβληματικό συμβολισμό μιας τέτοιας στρατηγικής θεώρησης της ισορροπίας δυνάμεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία.

Μιλώντας λοιπόν στο CNN, ο “κακός” της ευρωζώνης όπως τον περιγράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, δεν πρόσθεσε κάποιο καινούριο δεδομένο ή στοιχείο στην πολιτική ατζέντα της Άνγκελα Μέρκελ για την επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών. Επανέλαβε θέσεις τις οποίες έχει διατυπώσει και στο παρελθόν, με εκνευριστική συνέπεια, και φυσικά μίλησε για την Ελλάδα.

“Μια περισσότερο ισχυρή Ευρώπη σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του, και όχι να ζητάει περισσότερα χρήματα από άλλους. Αυτός είναι ο λάθος τρόπος για να φτάσουμε σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Εφόσον η Καγκελάριος Μέρκελ επανεκλεγή, είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για μια ισχυρότερη Ευρώπη. Αυτή είναι η γενική θέση μας. Δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια ισχυρή Ευρώπη. Και αυτό σημαίνει ότι κάθε μέλος της, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του.

Τα προβλήματα φυσικά δεν έχουν λυθεί, βρισκόμαστε όμως σε καλύτερο σημείο σε σχέση με εκείνο στο οποίο ήμασταν μερικά χρόνια πριν. Αν κοιτάξετε τον πίνακα με τα χρέη των χωρών, θα διαπιστώσετε ότι παραμένουν στάσιμα. Οι αγορές εμπιστεύονται τη σταθερότητα της ευρωζώνης, οι οικονομίες των χωρών-μελών ανακάμπτουν και το μέσο έλλειμμα παραμένει σταθερό τα τελευταία τρία χρόνια”, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN.

Και μετά… ήρθε η Ελλάδα. “Πράγματι, θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια”, παραδέχτηκε, αναφερόμενος στο ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οποίο έχει μιλήσει ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στέλεχος του CDU/CSU Γκίντερ Έτινγκερ. Και συνέχισε: “Με την Ελλάδα κάναμε μια τελευταία εξαίρεση. Δεν θα υπάρξουν άλλες απομειώσεις χρεών στην ευρωζώνη”.

Μέχρι… νεωτέρας, φυσικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα