Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται να χαλαρώσει η λιτότητα…

Παρά την άσκηση πίεσης εκ μέρους των κρατών του Νότου για την λήψη μέτρων από την ευρωζώνη που θα τόνωναν την ανάπτυξη, το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας εμφανίζεται ανένδοτο: Η λιτότητα θα πρέπει να συνεχισθεί με αμείωτους ρυθμούς.

Όπως μεταδίδει το περιοδικό «Der Spiegel», ο Wolfgang Schäuble και οι συνεργάτες του παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης. Αντιθέτως, τα μέτρα εξοικονόμησης θα πρέπει να συνεχισθούν, όπως επίσης και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

«Η ασθενής οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη

δεν συνιστά λόγο απομάκρυνσης από την διπλή στρατηγική της βιώσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής, συνδυασμένη με τις δομικές μεταρρυθμίσεις» είναι το μήνυμα συνεργατών του Γερμανού Yπουργού Oικονομικών, όπως αυτό εκφράζεται σε εσωτερικό έγγραφο που έχει στα χέρια του το περιοδικό.

Οι ίδιοι επιμένουν ότι η έως τώρα πορεία είναι επιτυχημένη. Την ανυπαρξία αναπτυξιακών τάσεων χαρακτηρίζουν ως «έκφραση της βαθιάς διαδικασίας προσαρμογής που εφαρμόζει επί του παρόντος η ευρωζώνη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά και μόνο στην λιτότητα» και προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από πιθανή χαλάρωση της «απαραίτητης διαδικασίας προσαρμογής».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Spiegel, ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών Alvaro Santos Pereira πιέζει για μια νέα πορεία στη διαχείριση της κρίσης:

«Η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναβρεί την ανάπτυξη, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, ώστε να τονώσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις», λέει, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν η ανάπτυξη εξαρτάται από τα στέρεα δημοσιονομικά αλλά και χωρίς αυτήν είναι αδύνατη η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

Την άποψη των πολιτικών της Νότιας Ευρώπης μοιράζεται και ο Γερμανός επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Bruegel, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ ώστε να ξεπερασθεί η αναπτυξιακή κρίση στην Ευρώπη, ιδέα που δεν συμμερίζεται ο συμπατριώτης του Επίτροπος της Ε.Ε., Günther Oettinger, που παραπέμπει στα χρέη που εξακολουθεί να δημιουργεί, παρά τις περικοπές, η γηραιά ήπειρος.

Το γεγονός πάντως είναι ότι, ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις, εκείνος που ιδίως αποφασίζει, δηλ. το Βερολίνο, δεν εμφανίζεται διόλου διατεθειμένο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για αλλαγή πορείας. Πόσο μάλλον όταν δεν υπολείπονται ούτε καν τρεις μήνες έως τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ακολουθήστε με στο twitter: https://twitter.com/1951976

Keywords
Τυχαία Θέματα