Σκληρή κριτική του Bloomberg στη συμφωνία του Eurogroup

«Το plan C για την Ελλάδα είναι το ίδιο κακό με το plan A και το plan B»

Έτσι τιτλοφορείται δημοσίευμα των εκδοτών του  Bloomberg, που ασκούν σκληρή κριτική στα μέλη της τρόικας για την απόφαση που έλαβαν για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι συντάκτες πιστεύουν ότι:

Και το τελευταίο σχέδιο της ευρωπαϊκής ηγεσίας στερείται, όπως και τα προηγούμενα, του κρίσιμου στοιχείου της ανακούφισης του χρέους.

Η συμφωνία μεταξύ των

υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλωσορίζεται και ήταν ήδη καθυστερημένη. Δίνει την στήριξη που χρειαζόταν η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει τεράστια πολιτικά ρίσκα ώστε να εκπληρώσει τους όρους της βοήθειας, ενώ θέτει και ένα τέρμα στην αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ, που κινδύνευε να κλονίσει την εμπιστοσύνη του προγράμματος ακόμα και ανάμεσα στους Έλληνες, οι οποίοι πιστεύουν στην ανάγκη πραγματοποίησης θυσιών.

Παρόλα αυτά, η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει το κύριο ζήτημα: το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο υπό οποιοδήποτε λογικό σενάριο. Η συμφωνία βασίζεται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω της ανάπτυξης και θα μειώσει το χρέος της σε λιγότερο από 110% του ΑΕΠ ως το 2022, την ώρα που εφαρμόζει συντριπτική λιτότητα για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο – μπάλωμα, ώστε να αποφευχθεί, σε αυτή την φάση, η ασύντακτη χρεοκοπία που θα διαχεόταν και στις οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Αποτελεσματική λύση

Η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές αρνήθηκαν να εξετάσουν την ευκολότερη και δραστικότερη λύση της διαγραφής μέρους του χρέους των κρατικών πιστωτών, που θα συνιστούσε άμεση δημοσιονομική χρηματοδότηση. Αντ’ αυτού έλαβαν τα γνωστά μέτρα.

Οι όροι της συμφωνίας διαμορφώθηκαν για να γίνει εφικτή η έγκρισή της από τα εθνικά κοινοβούλια, αλλά το τίμημά της μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο σε βάθος χρόνου. Μερικές χώρες της ευρωζώνης θα πληρώνουν πια μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό που λαμβάνουν από την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί οιονεί δημοσιονομική χρηματοδότηση, όπως επίσης και η δεκαετής παράταση της ωρίμανσης των δανείων που δόθηκαν από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ νωρίτερα φέτος. Μεγάλο βάρος θα πέσει στις χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες, π.χ. στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η επαναγορά χρέους είναι επίσης, εξαιρετικά προβληματική. Η ιδέα, ότι η χαμηλή τιμή αγοράς θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αγοράσει χρέος της και στη συνέχεια να το αποσύρει, μπορεί να προσκρούσει στην απροθυμία των επενδυτών να  πουλήσουν τα ομόλογά τους στην τιμή προσφοράς, ένα αποτέλεσμα που θα θέσει εν κινδύνω την εκταμίευση των  43,7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Η αρχική άνοδος του ευρώ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ανατράπηκε, όταν αυτή η πραγματικότητα έγινε αντιληπτή από τους επενδυτές.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Η μεγαλύτερη ίσως διαφορά αυτού του σχεδίου από τα προηγούμενα είναι ότι η ευθύνη για την αποτυχία του μετατοπίστηκε. Έως τώρα, η Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα