Σημίτης: «Συνολική ευρωπαϊκή λύση μετά τις γερμανικές εκλογές»

Ως επίσημος προσκεκλημένος του Καγκελαρίου της Αυστρίας Βέρνερ Φέιμαν, στα πλαίσια εκδήλωσης προς τιμήν του πρώην καγκελαρίου Φρανς Βρανίτσκι, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έφτασε προχτές στη Βιέννη για να ανταλλάξει απόψεις με άλλους ηγέτες χωρών της Ευρώπης και να επισημάνει ευθέως την ανάγκη ύπαρξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

Στο προχθεσινό επίσημο δείπνο, λοιπόν, όπου συμμετείχαν οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί Ν. Σαρκοζί,

Γκ. Σρέντερ, Αν. Γκουτιέρες, Β. Κλίμα και Μ. ντ’ Αλέμα, έδωσε την ευκαιρία στον Κ. Σημίτη να συζητήσει εκ του σύνεγγυς με τους κορυφαίους πολιτικούς για τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Το πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού σε ανακοίνωση του δήλωσε ότι: «Ο κ. Σημίτης είχε κατά τη χθεσινή ημέρα ιδιαίτερη συνάντηση μίας ώρας με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χανς Φίσερ και εν συνεχεία συμμετείχε σε επίσημο δείπνο με άλλους Ευρωπαίους πρώην πρωθυπουργούς»

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Σημίτης σημείωσε πως «Είμαστε όλοι ισότιμοι εταίροι στην Ευρώπη», φράση που χρησιμοποιεί στις επίσημες επαφές του για να περιγράψει την κατάσταση ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελλάδα.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε στους συνομιλητές του την εκτίμηση του πως η συνολική ευρωπαϊκή λύση, που αφορά και την χώρα μας, θα αργήσει και δεν πρόκειται να δοθεί νωρίτερα από τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή τον επόμενο Σεπτέμβριο. Σημείωσε πως η καγκελάριος Μέρκελ συνυπολογίζει το ενδεχόμενο αντιδράσεων κατά την προεκλογική περίοδο και έτσι αναβάλλει στην πραγματικότητα μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για την ύφεση και το χρέος.

Προβληματισμένος σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ο κ.Σημίτης πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις με κεντροαριστερό χαρακτήρα και στην αποτελεσματικότητα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Ωστόσο εξέφρασε στους συνομιλητές του την έκπληξη σχετικά με την αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

Φαίνεται όμως ότι αναφέρθηκε και σε κάποια προβλήματα στη στελέχωση κάποιων υπουργείων και, παρότι δηλώνει ότι ο κ.Στουρνάρας έχει πολύχρονη εμπειρία και επαφές στον πυρήνα των αποφάσεων της Ευρώπης, θεωρεί ότι στον φορολογικό τομέα πρέπει να αξιοποιηθούν έμπειροι, που μπορούν να «ξεκλειδώσουν» το γερμανικό και αμερικανικό φορολογικό σύστημα και να το συνδέσουν με τους στόχους για ανάπτυξη.

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος παρακολουθεί τα γεγονότα στο εσωτερικό του και κρίνει σημαντικό και θετικό το Συνέδριο του Φλεβάρη, αλλά και τον διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις. Τέλος, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη διατήρηση δυνάμεων της υπεύθυνης Κεντροαριστεράς και θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ενίσχυσης του χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα