Μέρκελ: Ελπίζω ότι θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης

Μια πολιτική πρωτοβουλία που έγινε… αγαπημένη συνήθεια για την Άνγκελα Μέρκελ, είναι φυσικά η “λογοδοσία” της Καγκελαρίου ενώπιον των μελών της Bundestag, προκειμένου να αποκαλύψει τι θα συζητηθεί μετά από… μερικές ώρες στις Βρυξέλλες, να αποκωδικοποιήσει τη στρατηγική της, και να προσδιορίσει με ακρίβεια τις πολιτικές και εθνικές στοχεύσεις της από τη Σύνοδο.

Η αποψινή Σύνοδος Κορυφής, θα πιάσει ουσιαστικά το νήμα από

τη συμφωνία Γερμανίας-Γαλλίας για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και βέβαια από την αναμενόμενη απόφαση έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Προηγήθηκε άλλωστε χθες η απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητήσει από το αποψινό Eurogroup την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, παρά το… αποτρεπτικό mail που έστειλε χθες η Bundesbank.

“Οι προσπάθειες της Ελλάδας αξίζουν συγχαρητήρια. Η βοήθεια προς μεμονωμένα μέλη της ευρωζώνης βοηθά τη συνολική ενότητα και σταθερότητα της Ένωσης. Ελπίζω ότι το σημερινό Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της Άνγκελα Μέρκελ. Ταυτόχρονα όμως, απέρριψε εκ νέου την ιδέα ενός νέου “κουρέματος” του χρέους της χώρας μας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι με τις προτάσεις της προωθεί μια βλαπτική για τα γερμανικά συμφέροντα κοινοτικοποίηση των εθνικών χρεών.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επαινέσει … το σπίτι της, δηλαδή τον Υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, ο οποίος πέτυχε έναν ευνοϊκό για την Γερμανία συμβιβασμό κατά τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία για τη δημιουργία εποπτικού των τραπεζιών της ευρωζώνης οργάνου από τον Μάρτιο του 2014. Εξάλλου, τόνισε την κεφαλαιώδη σημασία της τραπεζικής ενοποίησης για το μέλλον της Ευρώπης.

Επιπλέον, η Γερμανίδα Καγκελάριος προέβαλε την άποψη ότι η μελλοντική διεύρυνση της Ε.Ε. θα πρέπει να καταστεί πιο δυσχερής, δηλαδή οι κανόνες εισόδου σε αυτήν θα πρέπει να αυστηροποιηθούν. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση και την ελπίδα ότι, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα, θα ορισθούν τα συγκεκριμένα βήματα για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας. Ισχυρίζεται ότι η οικονομία της ηπείρου μας δεν μπορεί να επιβιώσει, αν στηρίζεται αποκλειστικά στον τομέα των υπηρεσιών και ότι, αντίθετα, θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην βιομηχανική παραγωγή.

Τέλος, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή της εκτίμηση για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη, ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα για την επίλυσή της, αλλά απομένει ακόμα πολλή δουλειά για να γίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα