Βουλγαρία: κυβερνητική πρόταση

Την πρότασή του για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας παρουσίασε, σήμερα το πρωί, στον πρόεδρο της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Αργότερα σήμερα, η πρόταση του κ. Ορεσάρσκι θα τεθεί προς ψήφιση στη νέα βουλγαρική Βουλή, που προέκυψε μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου

και στην οποία μετέχουν το GERB, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και το Ατάκα.

ο κ. Πλέβνελιεφ είχε αναθέσει, αρχικά, την εντολή στον Μπόικο Μπορίσοφ για λογαριασμό του GERB, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός την επέστρεψε καθώς το κόμμα του δεν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποκλείσει κάθε προοπτική συνεργασίας μαζί του.

Η εντολή ανατέθηκε στη συνέχεια στον - προτεινόμενο από τους Σοσιαλιστές - Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος κατέθεσε, σήμερα, στον κ. Πλέβνελιεφ την πρότασή του για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Χθες, ο κ. Ορεσάρσκι και ο επικεφαλής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ αποκάλυψαν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης αλλά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", λίγο πριν από την κατάθεση της πρότασης στον κ. Πλέβνελιεφ αντικαταστάθηκε ο Καλίν Τιχόλοφ στη θέση του υπουργού Επενδυτικών Σχεδίων από τον Ιβάν Ντάνοφ.

Σε δηλώσεις του, λίγο πριν από την είσοδό του στο προεδρικό μέγαρο της Σόφιας, ο κ. Ορεσάρσκι υπογράμμισε το "σοβαρό ακαδημαϊκό προφίλ" του κ. Ντάνοφ και την "επαρκή πρακτική εμπειρία" του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σεγκά", το όνομα του κ. Τιχόλοφ αποσύρθηκε από τον κατάλογο των υποψήφιων υπουργών προκειμένου, όπως φέρεται να δήλωσε ο κ. Ορεσάρσκι, "να μην υπάρξουν εμπόδια στον διάλογο με την κοινωνία των πολιτών".

Λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Τιχόλοφ για τον υπουργικό θώκο, εμφανίστηκαν πληροφορίες περί εμπλοκής του σε σκάνδαλο οικοδόμησης σε προστατευόμενη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και, άμεσα, περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν, ανακοινώνοντας τη διοργάνωση διαμαρτυρίας για σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στη Σόφια.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Τιχόλοφ έκανε λόγο για ψευδή πληροφόρηση από μέσα μαζικής ενημέρωσης, η οποία και υπονομεύει, όπως τόνισε, τη φήμη του ως αρχιτέκτονα.

Υποστήριξε ακόμη πως είναι θύμα μιας εκστρατείας κλιμάκωσης της έντασης προκειμένου να υπάρξει δυσπιστία από τους πολίτες απέναντι στην κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα