Σαμαράς: Προϋπολογισμός… επανάσταση – Παραμένουν προστατευμένες οι κατοικίες των αδύναμων

«Ιστορικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014 ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Έγιναν αληθινές επαναστάσεις και ανατροπές από αυτή την κυβέρνηση», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «…η χώρα μας έχει πρωτογενές πλεόνασμα, το πρώτο βήμα για να βγούμε από το Μνημόνιο. Δεύτερη επανάσταση είναι η εξάλειψη του

εμπορικού ελλείμματος. Τρίτη μεγάλη ανατροπή είναι η πραγματοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού, όπου πιάσαμε τέσσερις στους πέντε στόχους, με μοναδική εξαίρεση την ανεργία, που ωστόσο σταθεροποιήθηκε».

«Τα πετύχαμε όλα αυτά χωρίς αλχημείες και μαγειρέματα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. «Τέταρτη ανατροπή είναι η υπέρβαση των στόχων έναντι όσων είχαμε δεσμευτεί στους εταίρους μας. Πέμπτη επανάσταση είναι η στροφή στην ανάκαμψη, κάτι που όλοι προεξοφλούν πλέον. Η ανάκαμψη θα γίνει χωρίς δανεικά και με πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ακόμη.

Σημείωσε ακόμη πως «υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2014».

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για το θέμα των πλειστηριασμών πως «Οι κατοικίες των αδυνάμων, των ανέργων και των μεσαίων θα παραμείνουν προστατευμένες». Όσο για τη φορολογία εκτίμησε πως το 75% των πολιτών θα πληρώσει λιγότερα το 2014, σε σχέση με το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι μόλις πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαθέσει άμεσα 300.000 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

«Η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται χώρα φυσιολογική. Αντίθετα, δεν υπάρχει τίποτε το φυσιολογικό για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, απ’ αυτά που υποστηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση»- ανέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

«Σχεδόν όλοι προεξοφλούν πως το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Όλος ο κόσμος πλην ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχεται πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πρώτο βήμα για την αποδέσμευση από το Μνημόνιο. Έτσι εξασφαλίζεται η εθνική μας ανεξαρτησία» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας εμμέσως σε σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα. «Γρήγορα θα βγει η Ελλάδα και στις αγορές. Τα σπρεντς πέφτουν. Όλα αυτά θα επιταχύνουν την ανάκαμψη, θα επιταχύνουν τη μείωση της ανεργίας και θα φτιάξουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Φέτος ξεπεράσαμε τους στόχους. Πρέπει να αγωνιστούμε να τους ξεπεράσουμε και του χρόνου».

Σε σχέση με τις βολές του Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ψέματα που μετατρέπονται σε ιστορίες τρόμου»: «Σύντομα θα αποδειχθεί και αυτό το ψέμα. Οι κατοικίες των αδυνάμων και των μεσαίων θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένες. Το έχω πει. Τόσο απλά» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Συμφωνώντας δε, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εγκληματικές» τις αναφορές του Αλ. Τσίπρα στο τραπεζικό σύστημα: «Ακριβώς επειδή ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο θωρακισμένο. Η αλήθεια είναι πως η επιστροφή της ρευστότητας καθυστέρησε λίγο, αλλά τώρα ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση και σύντομα θα έρθει και η ρευστότητα» διαβεβαίωσε.

Στην πραγματικότητα, η απόσταση που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τη φιλοσοφία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι τεράστια: Σχολιάζοντας την ομιλία του γενικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είχε επισημάνει πως δεν υπάρχει ελληνική λύση έξω από μια συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως «εμείς δεν καλούμαστε να φτιάξουμε πρώτα τον κόσμο και ύστερα τη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι το πώς θα σώσουμε σήμερα τη χώρα μας και μόνον τότε θα μπορούμε να έχουμε παρέμβαση στην Ευρώπη για το πώς να αλλάξει η Ευρώπη, όπως πχ η παρέμβαση που κάναμε για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ή για τις θαλάσσιες πολιτικές, της “μπλε ανάπτυξης”, μέσω των οποίων δημιουργούμε σιγά-σιγά ομπρέλα στήριξης της ΑΟΖ».

Στις βολές του ΣΥΡΙΖΑ περί χρεοκοπημένης κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Σαμαράς αντέταξε πως «δεν χρεοκόπησε η ίδια η Ελλάδα παρά τις προβλέψεις του κ. Τσίπρα, ούτε η εξωστρέφεια και η επιχειρηματικότητα. Χρεοκόπησαν με πάταγο οι χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, ο κρατισμός στη Δύση, η αναδιανομή των δανεικών και η ευημερία που στηρίχθηκε στα δανεικά γιατί ήταν ψευδαίσθηση».

«Η κοινωνία δεν σας ακούει. Σας ακούει; 30-40 ήταν έξω απ’ τη Βουλή σήμερα» ανέφερε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ο Αντ. Σαμαράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα