Ραγδαία εξάπλωση του AIDS στην Ελλάδα

Οι Έλληνες πέφτουν ολοένα και περισσότερο στην «παγίδα» του AIDS..

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση των Ευρωπαίων υγειονομικών αξιωματούχων, η χώρα μας που πλήττεται από την οικονομική κρίση, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, αν δεν αναληφθεί επειγόντως δράση,

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως οι μολύνσεις από τον ιό που προκαλεί το AIDS μεταξύ

χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου, αυξάνονται γρήγορα και πως αν δεν αναληφθεί τώρα δράση, το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.

Ο Μαρκ Σπρένγκερ , διευθυντής του ECDC θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με Έλληνες αξιωματούχους για να τους πει πως η δωρεάν διανομή συρίγγων και τα προγράμματα υποκατάστατων των οπιούχων πρέπει να αυξηθούν.

Και ακόμα πως ο έλεγχος και η θεραπεία για τον ιό που προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα  πρέπει να είναι διαθέσιμοι σε όλους.

Από το 2009, η ύφεση στην Ελλάδα έχει μειώσει την οικονομική παραγωγή κατά ένα πέμπτο και έχει ανεβάσει την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται μεγάλη πίεση, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την περίθαλψη των φτωχών, των ανέργων ή των αστέγων.

Σύμφωνα με στατιστικές η χώρα μας έχει μόνο 7,4 μολύνσεις από τον HIV ανά 100.000 κατοίκους.

Οι Βρετανοί πάλι είναι 10 ανά 100.000 κατοίκους ή 27,3 στην Εσθονία, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί μετά το 2011, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ναρκωτικών.

Από το 2007 ως το 2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV το χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών.

Στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα -ή 27% του συνόλου.

314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην πρωτεύουσα.

Ο συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να δώσει στους ασθενείς με τον HIV σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.

Το σημαντικό είναι όμως ότι τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται ισοβίως κάτι που θα κόστιζε 10.000 ως 22.000 ευρώ το χρόνο. Τεράστιο ποσό για έναν άνθρωπο μικρομεσαίας τάξης.

Ο Σπρένγκερ δήλωσε πως τα κόστη της Ελλάδας υπάρχει κίνδυνος να βγουν εκτός ελέγχου.

Το ECDC σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του είπε πως δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό βρίσκεται η κρίση του χρέους της Ελλάδας έχει όμως συμβάλλει, στη διάδοση του HIV.

Η συχνότητα άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όμως δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον HIV αλλά και την επανεμφάνιση ασθενειών που προκαλούνται από κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου αλλά  και η ελονοσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα