Πρόταση στο Ιράν για συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με τη «Liberation», οι μεγάλες δυνάμεις σήμερα, Τρίτη, θα προτείνουν στο Ιράν μια μείωση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, εάν η Τεχεράνη δεχθεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν πάλι έπειτα από περισσότερο από οκτώ μήνες, στο Αλμάτι του Καζακστάν.

Οι χώρες του 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και

Γερμανία) υπόσχονται στην πρόταση τους «μια μείωση κάποιων κυρώσεων στο εμπόριο χρυσού, αυτών που αφορούν την πετροχημική βιομηχανία και κάποιων τραπεζικών κυρώσεων», όπως δήλωσε μια πηγή αυτών των χωρών.

Από την Δευτέρα, οι μεγάλες δυνάμεις του 5+1 έχουν ανακοινώσει πως θα κάνουν μια «καλή προσφορά» στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης , με σκοπό να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. «Έχουμε προετοιμάσει μια καλή προσφορά , την οποία θεωρούμε ισορροπημένη και η οποία συνιστά μια δίκαιη βάση για εποικοδομητικές συζητήσεις», δήλωσε ο Michael Mann, εκπρόσωπος της Catherine Ashton, αρχηγού της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλώντας εξ ονόματος των 5+1. Πρόσθεσε επίσης ότι η νέα πρόταση βάζει ένα τέλος «στις διεθνείς ανησυχίες για τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στις θέσεις που ανέπτυξε η Τεχεράνη».

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός των διαπραγματεύσεων για το θέμα των πυρηνικών, Saïd Jalili, εξέφρασε το Σάββατο την εκτίμηση ότι οι απαιτήσεις των 5+1 πρέπει «να είναι ισορροπημένες».

«Όμως δεν φαίνεται να ισχύει αυτό σε αυτήν την περίπτωση», υποστήριξε πηγή από τον χώρο των διαπραγματεύσεων, η οποία επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα