Fitch: Απίθανο το «κούρεμα» του κυπριακού χρέους

O οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings δεν θεωρεί πιθανό το «κούρεμα» του χρέους της Κύπρου, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα προσέφερε ουσιαστική ελάφρυνση και θα δημιουργούσε ζήτημα για την ευρωζώνη.

Παρά την μεγάλη νίκη του στις εκλογές, ο οίκος σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι ο κ. Αναστασιάδης «θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις πολιτικής όπως και ο προκάτοχός του και υπάρχει ακόμη

παρατεταμένη αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος διάσωσης της ΕΕ».

Στην ανακοίνωση του ο οίκος αξιολόγησης προσθέτει «Αναμένουμε από την κυπριακή κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις, ως μέρος της τελικής συμφωνίας με την τρόικα, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόση ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε αυτό να επιτύχει».

Αν και δεν είναι βασικό σενάριο του Fitch, εκτιμάται ότι ίσως προκύψει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Κύπρος υποβαθμίστηκε τον Ιανουάριο από τον οίκο στην κατηγορία Β/Αρνητικό, επειδή είναι πιθανόν, το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να είναι υψηλότερο από ότι θεωρείτο προηγουμένως.

Τέλος, σημειώνεται ότι η αξιολόγηση του οίκου υποστηρίζεται από την προσδοκία, ότι οι αρχές θα καταλήξουν σε συμφωνία με την τρόικα επί ενός επίσημου προγράμματος χρηματοδότησης έγκαιρα, ώστε να πληρώσει 1,4 δισ. ευρώ για εξόφληση ομολόγων στις 3 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Fitch, Απίθανο,Fitch, apithano