Πέθανε ο Τζούλιο Αντρεότι

Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της Ιταλίας, ο Τζούλιο Αντρεότι απεβίωσε σήμερα στην Ρώμη σε ηλικία 94 ετών.

Είχε διατελέσει επτά φορές πρωθυπουργός το διάστημα ανάμεσα στο 1972 και το 1992, ενώ το τελευταίο διάστημα ήταν σοβαρά άρρωστος.

Γεννήθηκε το 1919 στη Ρώμη. Σπούδασε νομικά και αναμείχθηκε από πολύ νωρίς στην πολιτική, αρχικά στη Νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών.

Το όνομά του ακούστηκε το 1979 όταν η Δικαιοσύνη ερευνούσε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι.

Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είχε ισχυριστεί

ότι ο Αντρεότι είχε σχέσεις με τη Μαφία, ενώ υποστήριξε ότι διαδραμάτισε και πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση απαγωγής και εκτέλεσης του πρωθυπουργού Αλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Ο Αντρεότι παραπέμφθηκε σε δίκη, καταδικάστηκε αλλά στη συνέχεια αθωώθηκε από το Εφετείο. Στη συνέχεια ο εκλιπών αρθρογραφούσε για την εφημερίδα Corriere della Sera, ενώ μετά τις εκλογές του 2006 αποδέχθηκε πρόταση του Μπερλουσκόνι για την προεδρία της Γερουσίας, χάνοντας την εκλογή για λίγους ψήφους.

Οι Ιταλοί συνήθιζαν να τον αποκαλούν Divo Giulio (από το λατινικό Divus Iulius, θεϊκός Ιούλιος, επίθετο που αποδιδόταν στον Ιούλιο Καίσαρα), λόγω της σπουδαιότητας της παρουσίας του στα μεταπολεμικά πολιτικά πράγματα της χώρας.

Στενός φίλος, μεταξύ άλλων, του Χέλμουτ Κολ και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Αντρεότι είχε ταχθεί κατά της επανένωσης των δυο Γερμανιών, «δεδομένων των ιστορικών προηγούμενων», προκαλώντας σειρά πολεμικών.

Ο Τζούλιο Αντρεότι ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της πολιτικής ως «τέχνης του εφικτού», μιας ατάραχης, φαινομενικά, αντιμετώπισης και των πιο δύσκολων και κρίσιμων περιστάσεων, σε συνεχή αναζήτηση του συμβιβασμού και της πολιτικής συναίνεσης.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τρίτη, το απόγευμα. Σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειάς του, ο Αντρεότι δεν πρόκειται να κηδευτεί δημοσία δαπάνη και με επίσημες τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα