Πέρασε το ν/σ για τη “μικρή ΔΕΗ” – Την Πέμπτη η… μάχη για το δημοψήφισμα, 115 οι υπογραφές μέχρι στιγμής

Υπερψηφίστηκε με 51 ΝΑΙ, έναντι 46 ΟΧΙ και 1 “παρών” το νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”. Μετά τη συνεδρίαση του θερινού τμήματος πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία, η οποία δεν είχε ανεπιθύμητες… διαρροές για την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειώσουμε, μάλιστα, πως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος στις πρώτες συνεδριάσεις είχε προβάλλει έντονες διαφωνίες, τελικά ψήφισε “παρών”.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αξίζει

να σημειωθεί ότι υπήρξαν έξι αντικαταστάσεις βουλευτών, αφού στις θέσεις των κ.κ. Δήμα, Σαλμά, Ράπτη, Κόλλια, Μπασιάκου και Χαρακόπουλου, ψήφισαν οι κ.κ. Σκρέκας, Σταμενίτης, Γεωργιάδης, Μπούρας, Καράμπελας και Κέλλας. Τον Θάνο Μωραΐτη και τον Αχμέτ Χατζηοσμάν αντικατέστησαν αντίστοιχα οι Συμεών Κεδίκογλου και Γιάννης Μανιάτης (παρότι και στις δύο αναγνώσεις εκφωνήθηκε αρχικά το όνομα της Εύης Χριστοφιλοπούλου). Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, αντικατέστησε ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, ενώ ανάλογες αντικαταστάσεις υπήρξαν και στα άλλα κόμματα, όπου χρειάστηκε.

Την Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρίαση του πρώτου Θερινού Τμήματος της Βουλής, θα δοθεί η τελική μάχη για το δημοψήφισμα περί του ψηφισμένου, πλέον, νομοσχεδίου.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει προτάσεις για δημοψήφισμα, αλλά όχι σε κοινή γραμμή. Υπάρχουν συνολικά έξι διαφορετικές προτάσεις και είναι αμφίβολο ακόμη αν θα συναθροιστούν. Πάντως μέχρι στιγμής, 115 βουλευτές ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα, προηγήθηκαν πολλές ομιλίες και ασφαλώς δεν έλειψαν οι εντάσεις, με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να δηλώνουν όλες αντίθετες στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θέλησε, πάντως, να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας πως με συγκεκριμένες τροπολογίες διασφαλίζεται πως όλα τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΗ θα πάνε στην ίδια την εταιρεία για επενδύσεις και πως σε όλη αυτή την ιστορία δεν έχει καμία εμπλοκή το ΤΑΙΠΕΔ.

Αμέσως μετά την ψήφιση του ν/σ, οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν ότι καταθέτουν πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με ερώτημα αν οι πολίτες εγκρίνουν το ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Τη δική του πρόταση κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. Από την Τρίτη έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Στο θέμα του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει η Ολομέλεια της ΔΕΗ.

Ξεχωριστή πρόταση για δημοψήφισμα από το ΚΚΕ, με την Αλέκα Παπαρήγα να χαρακτηρίζει “νόθο” το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα