Θα κάνουν χρόνια να συνέλθουν οι Βραζιλιάνοι από τη "σφαλιάρα"

20:19 9/7/2014 - Πηγή: E-Typos
Μια συντριβή που θα βαρύνει για πολλά χρόνια τους ώμους των παικτών αλλά και την υπερηφάνεια μιας ολόκληρης χώρας ήταν η ταπεινωτική ήττα της Βραζιλίας από τη Γερμανία (1-7), στο χθεσινό ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ένα καταστροφικό ως προς το εύρος του αποτέλεσμα και «μια τεράστια ζημιά για το έθνος, αλλά περισσότερο για τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν, αφού ουδείς είναι πια σε θέση να εμπιστευτεί τον συνάδελφό του, κι αυτό κατάστρεψε και τα αποδυτήρια. Δεν υπήρξε ένα σφάλμα ατομικό αλλά ομαδικό, πρόκειται για
ένα σοκ και μια "κηλίδα" που θα διαρκέσει επί μακρόν και για την ανάκαμψη θα χρειαστούν χρόνια».

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Αλμπέρτο Τσέι, αθλητικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «Tor Vergata» και πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (Sipsis). «Πρωταθλητές πάρα πολύ συναισθηματικοί και με λίγη προσωπικότητα» συνόψισε ο ειδικός, αναφερόμενος στους Βραζιλιάνους διεθνείς.

Πλέον, η επιστροφή στο γήπεδο για το «μικρό τελικό» με τον ηττημένο του αποψινού αγώνα Αργεντινή-Ολλανδία είναι «πραγματικά δύσκολη» σημείωσε ο Τσέι και πρόσθεσε: «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η Σελεσάο θα αναδείξει την υπερηφάνεια και θα αποδείξει σε όλους την ποιότητα του παιχνιδιού της, καθώς και την πνευματική δύναμη που δεν υπήρχε κατά της Γερμανίας».

Κατά την άποψη του ειδικού, πάντως, πολλές από τις ευθύνες για τη συντριπτική ήττα θα πρέπει να χρεωθούν στον ομοσπονδιακό εκλέκτορα της Εθνικής ομάδας, Λουίς Φελίπε Σκολάρι. «Έκανε λάθος σε όλα και αισθάνεται αυτό το βάρος, η ομάδα βρέθηκε αποπροσανατολισμένη στον αγωνιστικό χώρο, εν τω μέσω της παρορμητικότητας και των συνεχών λαθών» υπογράμμισε ο Ιταλός επιστήμονας.

«Έλειψε ένας ηγέτης που θα "έσπρωχνε" τους άλλους δέκα, μια προσωπικότητα που θα οδηγούσε τους συμπαίκτες του μετά το πρώτο γκολ της Γερμανίας» συνέχισε ο Τσέι. Μετά τη νίκη στη φάση των «16» με τη Χιλή, ο Σκολάρι προσκάλεσε έναν ψυχολόγο για να υποστηρίξει την ομάδα. Μια επιλογή την οποία ο ειδικός χαρακτήρισε αναποτελεσματική, αιτιολογώντας την άποψή του ως εξής: «Το να αξιοποιείς έναν ειδικό μόνο για μερικές φορές δεν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα. Ο ψυχολόγος μπορεί να κάνει καλή δουλειά μόνο αν η παρέμβασή του δεν είναι σποραδική και αποσπασματική».

Τις προσεχείς ημέρες και μήνες πώς είναι δυνατόν να αλλάξει η σχέση των διεθνών με τους οπαδούς της Βραζιλίας; «Είναι συγκινησιακοί (οι φίλαθλοι), όπως και οι παίκτες. Νομίζω ότι στο τέλος, αν και υπήρξε μια πολύ σκληρή ήττα, οι οπαδοί θα είναι σε θέση να αποδειχθούν γενναιόδωροι και θα πάνε στο γήπεδο για τον "μικρό τελικό". Όποιος όμως αγωνιστεί σε αυτό το παιχνίδι θα πρέπει να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα, διαφορετικά θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν από αυτή την αποτυχία» κατέληξε ο επιστήμονας.
Keywords
Τυχαία Θέματα