“Οι Ευρωπαίοι είναι οι μπούφοι του παγκόσμιου χωριού”

Ο Υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας, Arnaud Montebourg, ζητάει γενική χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας της Ευρώπης. Διασταυρώνοντας τα ξίφη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με τον Jürgen Stark, δεν αμφισβητεί μόνο το στόχο-όριο του 3% για το νέο δανεισμό από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά καλεί και σε στοχευμένη συναλλαγματική πολιτική και διασταλτική ερμηνεία της εντολής της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

«Ο κανόνας του 3% της Συνθήκης του Μάαστριχτ δεν τηρήθηκε ποτέ, ούτε καν σε καιρούς ανάκαμψης. Γι’ αυτό μαχόμαστε ενάντια σε αυτή την δημοσιονομική, νομισματική και νομική μέγγενη».

Ο Montebourg αντιδρά ακόμα και στην αυστηρή καταπολέμηση του προστατευτισμού που προωθεί το Βερολίνο, αφού οι Αμερικάνοι, οι Βραζιλιάνοι, οι Κινέζοι και οι Καναδοί προστατεύουν τους εαυτούς τους:

«Μόνο οι Ευρωπαίοι είναι οι μπούφοι του παγκόσμιου χωριού», λέει.

Επιπλέον, καλεί την ΕΚΤ να αναλάβει δράση:

«Η ΕΚΤ πρέπει να φροντίσει για την κατάλληλη νομισματική πολιτική, η οποία υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία», ισχυρίσθηκε, προσθέτοντας πως μια ανατίμηση του ευρώ εξαφανίζει τα οφέλη από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Ο Γάλλος υπουργός, δεδομένης και της οργής πολλών Ευρωπαίων πολιτών, συστήνει, τέλος, την διασταλτική ερμηνεία της εντολής της ΕΚΤ, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών και να παρασχεθεί περισσότερη ευελιξία στη διαχείριση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα