Οι 4 “κίτρινες κάρτες” που έβγαλε η τρόικα

Τη μία μετά την άλλη βγάζει τις “κίτρινες κάρτες” η Τρόικα στις συναντήσεις της με τους υπουργούς.

Η πρώτη και πλέον επικίνδυνη, που απειλεί, μάλιστα, να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση είναι το θέμα του Δημοσίου, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν εδώ και τώρα απολύσεις επίορκων υπαλλήλων και προειδοποιούν ακόμη και για μπλόκο στην καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση τους με τον υπουργό οικονομικών ξεκαθάρισαν ότι θέλουν συγκεκριμένο

πλάνο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ανεβλήθη και η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους με τον Αντώνη Σαμαρά για την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Οι ελεγκτές ζητούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένο αριθμό όχι μόνο για τους υπαλλήλους που θα μπουν σε κινητικότητα, αλλά και για το πόσοι από αυτούς τελικά θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την μείωση των δομών σε 11 υπουργεία και την Γ. Γ. Ενημέρωσης, που φθάνει το 47,3%, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος 51,2 εκ. ευρώ και το πλεονάζον προσωπικό στα 4.115 έως 4.445 άτομα, ενώ εκκρεμεί ακόμη το οργανόγραμμα για άλλα πέντε υπουργεία.

Ωστόσο, το πλεονάζον προσωπικό, σύμφωνα με το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποχωρήσει, ενώ και για τους περίπου 7.000 επίορκους, η απάντηση είναι ότι πρόκειται για όλες τις εκκρεμείς πειθαρχικά υποθέσεις, οι οποίες είναι σίγουρο ότι δεν θα καταλήξουν όλες σε απολύσεις.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, ώστε η κυβέρνηση να δεσμευτεί όχι μόνο για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα, αλλά και για το πόσοι από αυτούς τελικά θα αποχωρήσουν.

Είναι χαρακτηριστική η φράση-απειλή του εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Ματία Μορς, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης: “Δεν εκπληρώνετε το milestone (ορόσημο) του Μαρτίου, δεν ξεκλειδώνουμε τα χρήματα”.

“ΚΑΤ’ΑΡΧΗΝ ΟΧΙ” ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Φρένο στην επιδίωξη της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έβαλαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, οι οποίοι αντέδρασαν αρνητικά όταν ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το ζήτημα. Όπως του δήλωσαν, επιφυλάσσονται να απαντήσουν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ωστόσο, δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικοί, ενώ δεν συζητούν καν το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο ούτως ή άλλως η κυβέρνηση δεν θα έθετε πριν τον Απρίλιο.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου, που ρωτήθηκαν για το κατά πόσο θα μπορούσε η Τρόικα να εμφανίζεται αρνητική στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, ώστε να πιέσει για το θέμα του Δημοσίου, απαντούσαν ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται, ωστόσο, εμφανίζονταν εξαιρετικά απαισιόδοξοι για την ανταπόκριση των δανειστών στο ελληνικό αίτημα.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ

Οι “κίτρινες κάρτες” συνεχίστηκαν και στις συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, καθώς υπάρχει διαφωνία για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Σχετικά με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η διαφωνία της Τρόικας έγκειται στον αριθμό των δόσεων, καθώς δεν δέχεται τη δυνατότητα για 60 δόσεις που προτείνει το υπουργείο Εργασίας και αντιπροτείνει την πληρωμή σε 36 δόσεις. Ζητεί μάλιστα να ισχύσει το ίδιο καθεστώς τόσο για τη ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία όσο και προς τις Εφορίες.

Στο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η ρύθμιση που πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης χαρακτηρίστηκε από την Τρόικα “γενναιόδωρη”, καθώς περιλαμβάνει 4ετή περίοδο χάριτος, με πληρωμή μόνο των τόκων με επιτόκιο 1,5% , ενώ διαφωνεί και με τη δυνατότητα να μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, με την προτεινόμενη ρύθμιση το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αυξάνονταν κατά 2 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα