Ο Βάιντμαν τα έβαλε με τον Σόιμπλε για το ελληνικό πακέτο

Ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, μιλώντας στη “Welt am Sonntag” καταφέρθηκε σφόδρα εναντίον της πρόσφατης συμφωνίας για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τον τρόπο που επιλέχθηκε να χρηματοδοτηθεί το ελληνικό πρόγραμμα.

«Οι υπουργοί οικονομικών θα καλύψουν την ανάγκη χρηματοδότησης με νέα βοηθητικά δάνεια και για πρώτη φορά με απευθείας

μεταβίβαση χρημάτων μέσω των οικείων προϋπολογισμών τους», είπε ο Weidmann. Συγκεκριμένα, επέκρινε το γεγονός ότι η Ελλάδα θα καλύψει μέρος της χρηματοδοτικής της ανάγκης μέσω των επονομαζόμενων  T-Bills. Μοναδικός δυνητικός αγοραστής αυτών των T-Bills, ελλείψει γενικότερης ζήτησής τους από την αγορά, είναι οι εγχώριες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank, αυτή η πρακτική είχε συμφωνηθεί να εγκαταλειφθεί σταδιακά, όμως: «Δεν γίνεται πλέον λόγος γι’ αυτό. Το βλέπω αυτό με ανησυχία, μιας και έτσι οι Κεντρικές Τράπεζες καλύπτουν ένα μέρος της χρηματοδοτικής ανάγκης».

Στην πράξη ο Jens Weidmann επικρίνει την μεθοδολογία που ακολούθησαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι, στα πλαίσια του διαπραγματευτικού συμβιβασμού μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης για το ελληνικό πακέτο, επιστράτευσαν όλη την δημιουργική τους φαντασία, ώστε να παρουσιάσουν στο λαό και στα κοινοβούλιά τους ένα πακέτο που δεν θα έμοιαζε να συνεπάγεται άμεσες ζημίες για τον φορολογούμενο, εμμέσως όμως επιφέρει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα