Ο Σουλτς για την «Brexit», την Κύπρο και το πρόβλημά του με το αλκοόλ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, στη γερμανική εφημερίδα BILD. Σε αυτήν αναφέρθηκε στην απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού να οδηγήσει την χώρα του σε δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις πιθανές επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας της Κύπρου, στο πρόβλημά του με το αλκοόλ, αλλά και

σε άλλα πολλά.

Κατ’ αρχάς, ο Martin Schulz δηλώνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί την Ε.Ε. χωρίς την Μεγάλη Βρετανία, μια χώρα που κουβαλάει μεγάλη ιστορία και πλούσιο πολιτισμό και αποτελεί εδώ και αιώνες πυλώνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παρόλα αυτά, παρατηρεί κι εκείνος την σταδιακή απομάκρυνση της χώρας από την Ε.Ε., ακολουθώντας έναν δρόμο, ο οποίος κατά την γνώμη του μπορεί να την βλάψει ανεπανόρθωτα. Κι αυτό γιατί στον αιώνα που ζούμε καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντέξει στον ανταγωνισμό με αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Σε μια πιο προσωπική αναφορά, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κάνει λόγο και για την παιδική και εφηβική του ηλικία. Λέει χαρακτηριστικά ότι δεν ανήκει στους ανθρώπους που γεννήθηκαν με «χρυσό κουτάλι» και παραδέχεται ότι μεταξύ του 18ου και του 24ου έτους της ηλικίας του είχε μεγάλα προβλήματα με το αλκοόλ. Τότε, ούτε καν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα στεκόταν ξανά στα πόδια του και θα γινόταν αυτό που έγινε. Τον εθισμό του προκάλεσε εν μέρει ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο, ο οποίος του κατέστρεψε τα όνειρα να γίνει ποδοσφαιριστής και συνετέλεσε σε πολύ κακές επιδόσεις στο σχολείο. Τελικά τα ξεπέρασε όλα αυτά με την βοήθεια φίλων και της οικογένειάς του.

Ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ο Martin Schulz θεωρεί την απονομή του βραβείου Νομπέλ στην Ε.Ε.. Κι αυτό γιατί συμβόλιζε την ιδέα που βρίσκεται πίσω από αυτήν: Ότι έθνη θέλουν να λύσουν μαζί τα προβλήματα ξεπερνώντας τα σύνορά τους. Γιατί όλοι πρέπει να έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να προστατευθεί από μόνο του και να εξασφαλίσει ευημερία σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κόσμο.

Εξάλλου, ερωτώμενος για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε., ενδεχόμενο άλλωστε που έθιξε και ο David Cameron στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της μεσοπρόθεσμης υιοθέτησης μιας νέας συνθήκης, δια της οποίας θα ξεκαθαρίζεται τι αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων της Ένωσης και τι όχι.

Ακόμα, ο Martin Schulz αναφέρθηκε και στο επίκαιρο θέμα της εκκρεμούσας βοήθειας προς την Κύπρο. Ενώ δεν θεωρεί ότι μια χρεοκοπία της θα έφερνε σε κίνδυνο την ευρωζώνη ως σύνολο, θεωρεί δίκαιο η Κύπρος να βοηθηθεί και να μην αφεθεί να χρεοκοπήσει. Την άποψη αυτή αιτιολογεί αποδίδοντας τα οικονομικά της προβλήματα στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και κρίνει ότι οι Κύπριοι δεν θα πρέπει να ματώσουν για τα λάθη των Ελλήνων. Παρόλα αυτά, στέκεται ιδιαίτερα επικριτικός στο φημολογούμενο «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος στο νησί και πιστεύει ότι αυτό θα πρέπει στο σύνολό του να κατασχεθεί.

Τέλος ο Schulz εκφράζει αισιοδοξία για την πορεία του ευρώ, το οποίο αναμένει να ενισχυθεί μέσα στο 2013, επωφελούμενο των οικονομικών προβλημάτων και των αβεβαιοτήτων στις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα