Ο Σόιμπλε κάνει… μάθημα οικονομίας στις ΗΠΑ

Σε δηλώσεις προς τον ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό rbb προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και εκφράζοντας την άποψη ότι ολόκληρος ο πλανήτης θα πρέπει να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο λιτότητας.

Αφορμή για τα σχόλια του Schäuble στάθηκαν οι εξαγγελίες του Προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama,

σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ θα επενδύσουν τα επόμενα χρόνια δισεκατομμύρια δολάρια στην εκπαίδευση, τις υποδομές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το περίεργο με την παρέμβαση του ισχυρού άντρα της γερμανικής πολιτικής και οικονομίας ήταν ότι ο σημερινός του έπαινος προς τις ΗΠΑ, ο οποίος εκφράστηκε με τα λόγια «είναι στον σωστό δρόμο», συνοδεύτηκε από την έκκληση για παγκόσμια εφαρμογή της γερμανικής συνταγής λιτότητας:

«Η πορεία θα πρέπει να συνεχισθεί όχι μόνο στην Ευρώπη, όπου εμείς κάναμε όσα έπρεπε, αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο» είπε ο Schäuble, προσθέτοντας ότι στα διδάγματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης συγκαταλέγεται και η ανάγκη συγκράτησης των υπερβολικών κρατικών χρεών.

Τέλος, σε μια επισήμανση, τη μοναδική ίσως, που αφήνει κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας για μεταβολή στην ακολουθούμενη μονομερή πολιτική, ο Γερμανός Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί, αόριστα πάντως, και την αξία τόνωσης της ανάπτυξης παράλληλα με τις δράσεις εξοικονόμησης.

Ίσως την επόμενη φορά θα πρέπει να ρωτηθεί ο Wolfgang Schäuble: Πού θα βρισκόταν σήμερα η οικονομία των ΗΠΑ αν ο Barack Obama είχε ακολουθήσει τη δική του συνταγή;

Keywords
Τυχαία Θέματα