Ο πληθωρισμός πέφτει. Θα ρίξει η ΕΚΤ τα επιτόκια;

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat αναζωπυρώνουν τις φήμες για μείωση του επιτοκίου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει στο 2% τον Ιανουάριο σε σχέση με το 2,2% τον Δεκέμβριο. Το γεγονός αυτό παρέχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την διακριτική ευχέρεια να επιχειρήσει να τονώσει την ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωπαϊκής

Ένωσης αποκλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού.

Ήδη οι αναλυτές που διάβασαν τα στοιχεία έσπευσαν να δώσουν την παραπάνω ερμηνεία και προέκταση στην μείωση του πληθωρισμού. Ένας εξ αυτών, ο Howard Archer της IHS, η εκτίμηση του οποίου φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Guardian, λέει:

«Για τα πρόσφατα δεδομένα της ευρωζώνης είναι μια σχετικά ενθαρρυντική ημέρα για τα οικονομικά νέα, με την ανεργία να ανεβαίνει σε πολύ μειωμένο ρυθμό τον Δεκέμβριο και τους αγοραστικούς μάνατζερ να μεταφέρουν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο κατά τον μικρότερο βαθμό εδώ και έντεκα μήνες.

Εντωμεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη έπεσε στο 2% τον Ιανουάριο, χαμηλό έντεκα μηνών, κάτι που θα βοηθήσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Θα δώσει επίσης στην ΕΚΤ αυξημένο έναυσμα να μειώσει τα επιτόκια, αν η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη δεν ανακάμψει στους προσεχείς μήνες.

Η ΕΚΤ φάνηκε να κλείνει την πόρτα σε κάθε περίπτωση βραχυπρόθεσμης μείωσης του επιτοκίου κατά τη διάσκεψή της τον Ιανουάριο, αφού ενθαρρύνθηκε από την πρόσφατη βελτίωση στις αγορές και κάποιες ευνοϊκότερες μετρήσεις. Περαιτέρω βελτιωμένα στοιχεία από τις μετρήσεις του Ιανουαρίου ενισχύουν την πίστη ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει την στάση της κατά τη συνάντηση στις 7 Φεβρουαρίου.

Όμως, αν το ευρώ συνεχίσει να ανεβαίνει και αρχίσει να απειλεί τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωζώνης, η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσει τα σχέδιά της και η μείωση των επιτοκίων μπορεί να ξαναεμφανισθεί στην ατζέντα».

Όπως επισημαίνει και ο Howard Archer, με τα ενθαρρυντικά στοιχεία τελευταία να δίνουν ανάσες στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και το Βερολίνο να πιέζει για εμμονή στην αντιπληθωριστική πολιτική, η σχετική απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων μπορεί να αργήσει. Από την άλλη, οι εξελίξεις ή η αυτονόμηση του «χειραφετημένου» μετά την πίστωση της σωστής διαχείρισης της κρίσης Mario Draghi μπορεί να επισπεύσουν τις εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα