Ο Γιούνκερ και οι… άλλοι, στη μάχη για το χρίσμα του ΕΛΚ

Twitter@EmOikonomidis

Η Ευρώπη του… οξύμωρου, όπως εξελίσσεται η νέα, κοινή πατρίδα μας την εποχή της μεγάλης κρίσης, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται σε σύγχυση, σε πολιτικό επίπεδο, ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή του διαδόχου του Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου.

Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πήρε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σχετικά νωρίς, με τις

υπόλοιπες πολιτικές παρατάξεις της Γηραιάς Ηπείρου ωστόσο, τα πράγματα είναι μάλλον νεφελώδη. Υπό την έννοια ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ήδη επενδύσει στην υποψηφιότητα του νυν Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τις υποψίες να… αρνούνται να υποχωρήσουν, αναφορικά με το κατά πόσο ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έχει την ανοχή (τουλάχιστον) και της Άνγκελα Μέρκελ, κρίνοντας από τον μεσολαβητικό ρόλο του στις διαπραγματεύσεις CDU-SPD, πριν από τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία.

Η Άνγκελα Μέρκελ ωστόσο δεν έχει μεγάλη σχέση με τον… Σοσιαλισμό. Αντιθέτως, είναι η ισχυρότερη ηγέτης της μεγαλύτερης πολιτικής παράταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο εσωτερικό του οποίου επικρατεί βαθιά σύγχυση γύρω από το πρόσωπο που θα υποστηριχτεί για τη διαδοχή του Ζοζέ Μπαρόζο, και τη γενικότερη στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΕΡΡ, καθώς είναι η παράταξη που απειλείται περισσότερο από την έξαρση των άκρων, του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού, σε αυτές τις ευρωκλογές.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντάουλ, ο πολιτικός που ανέλαβε τα ηνία της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Βίλφρεντ Μάρτενς, δήλωσε χθες ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα καταλήξει στην επιλογή του στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Μαρτίου. Και ανέφερε τα τέσσερα ονόματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά: Του πρώην προέδρου του Eurogroup και τέως πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, του πρωθυπουργού της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν και του πρωθυπουργού της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε αν στην πορεία προκύψει κάποια άλλη υποψηφιότητα, και κυρίως αν ο “Mr. Euro” έχει καταφέρει να βρει μια ισορροπία επικοινωνίας με το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να επιστρέψει στον φυσικό χώρο του, την πολιτική καρδιά της Ευρώπης, αντί το ΕΛΚ να αναλίσκεται σε πειράματα ενός νέου… Ντάισελμπλουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα