Ο Μποστ του Τύπου

Η γελοιογραφική σάτιρα του Μποστ στον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο, την περίοδο 1950-1980, κοσμεί το μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου), στο πλαίσιο της έκθεσης «CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! Ο Μποστ του Τύπου». Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 4 Απριλίου στις 8 το βράδυ. Τα ιδιοφυή σκίτσα του καλλιτέχνη εντάσσονται σε ιστορικό πλαίσιο και η έκθεση ανιχνεύει τη σύγχρονη σημασία της σάτιράς του, καθώς και την αισθητική της αρτιότητα. Ο Μποστ

είναι τώρα όσο ποτέ πολιτικά επίκαιρος.

Με επίκεντρο τους θρυλικούς χαρακτήρες του, την καθημαγμένη ΄΄Μαμά Ελλάδα΄΄, την ΄΄Ανεργίτσα΄΄ και τον ΄΄Πειναλέοντα΄΄, οι γελοιογραφίες του συσχετίζονται με την σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Σημαντικό κομμάτι της εναλλακτικής εικαστικής αυτής πρότασης αποτελεί και το αφιέρωμα στο Μποστ, από σύγχρονους γελοιογράφους, με θέμα «το παρόν διαλέγεται με το παρελθόν, ωθώντας μας, όχι μόνο να γελάσουμε με ‘τα χάλια μας’, αλλά και ‘να λογαριάσουμε’ πώς προχωρούμε».

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις (κάθε Παρασκευή στις 6 μ.μ. και Σάββατο στις 11 π.μ. ), ενώ έχει επίσης προγραμματιστεί ημερίδα με θέμα «Ξαναθυμόμαστε τον Μπόστ» που θα γίνει στις 14 Απριλίου στις 12 το πρωϊ. Η ημερίδα παρουσιάζει το γελοιογραφικό έργο του Μποστ σε ιστορική προοπτική και ερευνά τη σύγχρονη σημασία του. Θα συμμετέχουν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος (φιλόλογος, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου), Στάθης Σταυρόπουλος (γελοιογράφος), Θανάσης Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης), Γιάννης Κοντός (ποιητής), Μανόλης Σαββίδης (φιλόλογος), Τάσος Σακελλαρόπουλος (ιστορικός), Κώστας Μποσταντζόγλου (γραφίστας, γιος του Μποστ).
Η έκθεση έχει οργανωθεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το μουσείο Μπενάκη, ενώ την επιμέλεια της ανέλαβε η θεατρολόγος Μαρίνα Κοτζαμάνη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 19 Μαϊου.

Keywords
Τυχαία Θέματα