Ντράγκι: Στοίχημα η ανάπτυξη και η απασχόληση

Έμφαση στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης, που θα οδηγήσει σε ουσιαστικό “χτύπημα” κατά της ανεργίας, έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο ομιλίας του στο Βερολίνο.

Μιλώντας… εκτός έδρας, μακριά από την κεντρική διοίκηση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, αλλά ουσιαστικά στην καρδιά της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, δηλαδή τη Μπούντεσταγκ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον της

ευρωζώνης.

“Η Οικονομική Ενωση αποσκοπεί στο να βοηθήσει την πραγματική οικονομία, με τις χώρες να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες θα διατηρήσουν μια βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλά επίπεδα απασχόλησης, χωρίς να δημιουργούν εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες στα δημοσιονομικά μεγέθη τους. Κάτι τέτοιο αποτελεί προαπαιτούμενο για τη σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά.

Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να αναπτύξουμε καλύτερους τρόπους μέτρησης και καταγραφής της οικονομικής απόδοσης. Ακόμη, να ενθαρρύνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν στις οικονομίες να λειτουργήσουν περισσότερο αποτελεσματικά, και ευεργετικά για τις κοινωνίες.

Όπως έχω πει και άλλες φορές στο παρελθόν, η ευρωζώνη έχει κάνει σημαντικά βήματα για να διασφαλίσει τη σταθερότητά της. Πρέπει πλέον να οικοδομήσουμε πάνω στα θεμέλια αυτά, για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα ανάπτυξη και απασχόληση.

Τα καλά νέα είναι ότι καταλαβαίνουμε τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Το κλειδί ωστόσο θα είναι να εμπνευστούμε από τις χώρες που τα καταφέρνουν, και να κερδίσουμε όλοι από την κοινή ευημερία”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα