Νέα, σκληρή «αντικαπνιστική» Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Bild, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε στην διατύπωση πρότασης νόμου, η οποία θα εισάγει νέους σκληρούς κανόνες για την καπνοβιομηχανία. Οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως στη συσκευασία, στη σύσταση, αλλά και στην διαφήμιση των τσιγάρων.

Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε λοιπόν, σε συμφωνία για την διαμόρφωση της νέας σκληρότερης οδηγίας.

Κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι η μεγέθυνση του χώρου που καταλαμβάνουν οι προειδοποιήσεις «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΣΚΟΤΩΝΕΙ», «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» ή παρεμφερείς, σε ποσοστό 75% της μπροστινής και πίσω πλευράς της συσκευασίας των τσιγάρων. Αν συνυπολογίσει κανείς και τον χώρο που καταλαμβάνει η φορολογική ταινία, τότε η συγκεκριμένη ρύθμιση θα επιφέρει αλλαγές και στην διαφήμιση. Δεδομένου ότι για τις καπνοβιομηχανίες θα απομένει μόνο 20% περίπου της συνολικής συσκευασίας, αυτές θα εμφανίζονται στον καταναλωτή τόσο παραπλήσιες, που η διαφήμιση θα καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής.

Οι παρεμβάσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αφορούν όμως, μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στην σύσταση των πωλούμενων τσιγάρων, καθώς το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η προσθήκη βιταμινών, καφεΐνης, ταυρίνης ή χρωστικών ουσιών στον καπνό θα απαγορευθεί.

Η προώθηση αυτών των ιδιαίτερα σκληρών μεταρρυθμίσεων στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καπνό αναβαλλόταν συνεχώς. Πριν από μερικές εβδομάδες ο αρμόδιος για την υγεία Επίτροπος της Ε.Ε., John Dalli, εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση μετά από τις εναντίον του κατηγορίες για απάτη (η κατηγορία σχετιζόταν με την καταγγελθείσα απαίτησή του από καπνοβιομηχανία να τον πληρώσει, με αντάλλαγμα την ευνοϊκή γι’ αυτήν διαμόρφωση της Οδηγίας). Ο συμπατριώτης διάδοχός του από τη Μάλτα, Tonio Borg, επιθυμεί τώρα την άμεση προώθηση της συγκεκριμένης Οδηγίας, μιας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει ήδη την επόμενη εβδομάδα το προσχέδιό της.

Είναι βέβαιο, ότι τα λόμπι των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες πλήττονται προφανώς από αυτή την αξιέπαινη νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν, μέχρι και την τελική ψήφιση της Οδηγίας, που απαιτεί, θυμίζουμε, τη σύμπραξη του Συμβουλίου των υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και περίοδο εθνικής προσαρμογής, δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα και θα επιχειρήσουν να επιτύχουν αλλαγές, οι οποίες θα αφήνουν το δυνατόν ανέγγιχτη την κερδοφορία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα