Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα οι αναταραχές στην Τουρκία

Σε μερικές περιπτώσεις ισχύει το «ο θάνατός σου, η ζωή μου» και το κάπως μακάβριο αυτό ρητό βρίσκει πιστή εφαρμογή στα πλαίσια του οικονομικού ανταγωνισμού.

Μακριά από εμάς οι πολεμοχαρείς κραυγές σχετικά με την γείτονα Τουρκία.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια αδυσώπητη οικονομική πραγματικότητα: Στην χώρα μας απουσιάζει ένα σαφές επιχειρηματικό μοντέλο εκτός από αυτό, με το οποίο μας προίκισε η φύση, δηλ. τον τουρισμό. Μέχρι να δημιουργηθεί ένα νέο τέτοιο μοντέλο – ποιό θα είναι αυτό δεν διαφαίνεται και αυτό αποτελεί

πηγή έντονου προβληματισμού και απαισιοδοξίας -, η εξάρτηση της Ελλάδας από τα άμεσα και έμμεσα οφέλη που προσπορίζει η τουριστική κίνηση είναι ακόμα μεγαλύτερη από πρωτύτερα.

Η μεγάλη κρίση στον τουριστικό κλάδο της χώρας μας συνέπεσε χρονικά, γεγονός διόλου τυχαίο, με την ταυτόχρονη έκρηξη του τουρισμού στη γειτονική Τουρκία.

Η γείτονας προσέφερε το ίδιο πάνω – κάτω προϊόν, σε σημαντικά καλύτερες, όμως, τιμές. Παραλίες, θάλασσα, «πολιτιστικές πινελιές» υπό το φως του ήλιου, που ονειρεύονται όλο τον κρύο χειμώνα οι πλούσιοι Βορειοευρωπαίοι και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες αναζητούσαν … κορόιδα που θα επέμεναν ελληνικά χρυσοπληρώνοντας το οτιδήποτε. Η αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών συνοδεύτηκε, μάλιστα, και από ατελείωτες απεργίες, οικονομική κρίση, ξενοφοβία και άλλα περιστατικά που έσπρωχναν τους επίδοξους τουρίστες ελαφρώς ανατολικότερα.

Τα νέα για την «λαϊκή εξέγερση» στην Πόλη καθόλου ευχάριστα δεν θα πρέπει να ήχησαν σε όσους σχεδιάζουν να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου.

Παράλληλα, συνιστούν μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να προσελκύσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ταξιδιωτών και να αυξήσει το κρατικό και προσωπικό εισόδημα, σε μια περίοδο, μάλιστα, που κάθε ευρώ μάς είναι εξαιρετικά πολύτιμο.

Με διακριτικό και έξυπνο τρόπο, οι ελληνικές Αρχές καλούνται να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και να υποδείξουν την Ελλάδα ως έναν ασφαλή, σίγουρο και εντέλει συγκριτικά ανώτερο και προτιμητέο τουριστικό προορισμό.

Για τρεις μήνες έστω, η χώρα μας θα πρέπει να βάλει τα καλά της, να υποδεχθεί φιλόξενα τους αλλοδαπούς επισκέπτες ως πελάτες αλλά και ως ανθρώπους, όχι ως αντικείμενο εκμετάλλευσης, ώστε να τους πείσει να έλθουν και του χρόνου, όταν, πιθανώς, οι ανταγωνιστές μας θα είναι και πάλι πιο ισχυροί.

Τέτοιες, όμως, συγκυρίες σαν την φετινή δύσκολα θα ξαναπαρουσιασθούν…

Keywords
Τυχαία Θέματα