“Μαύρη τρύπα” στα έσοδα λόγω… συρρίκνωσης κατανάλωσης

Με το…αριστερό μπήκε το 2013 για την εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, καθώς αν και ο στόχος των εσόδων τέθηκε περίπου 500 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον περσινό Ιανουάριο, προκειμένου να ενσωματώσει την εκτιμώμενη περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ χειρότερη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα του Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν περίπου 7% χαμηλότερα από το στόχο. Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε 4,357 δισ. ευρώ, η απόκλιση από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους, ανέρχεται σε 305 εκατ. ευρώ. Εάν,

μάλιστα, συνυπολογιστεί ότι τον αντίστοιχο περυσινό μήνα τα έσοδα είχαν φτάσει στα 4,827 δισ ευρώ, η διαφορά του φετινού από τον περσινό Ιανουάριο είναι της τάξης των 775 εκατ. ευρώ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζουν ότι αυτή η εικόνα των εσόδων δεν οφείλεται τόσο στην κατάσταση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αλλά στη συρρίκνωση της κατανάλωσης, που πλήττει κυρίως τα έσοδα του ΦΠΑ.

Εν όψει της άφιξης της Τρόικας στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου αφενός να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι η “τρύπα” στον Προϋπολογισμό μπορεί να κλείσει με την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, αφετέρου να κινητοποιήσει τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με έμφαση κυρίως στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση έχουν ήδη ειδοποιηθεί για 4ήμερη σύσκεψη οι επικεφαλής των 36 μεγάλων εφοριών της Αττικής. Σε δεύτερη φάση θα ενταθούν οι διασταυρώσεις- που έχουν ατονίσει- από τη Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών, για τον εντοπισμό κινητής και ακίνητης περιουσίας. Σε τρίτη φάση οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις σε ακίνητα, ενοίκια, καταθέσεις, στο 25% μισθών- συντάξεων (ακατάσχετο έως 1.000 ευρώ) ακόμα και σε μικρούς οφειλέτες. Σε τέταρτη φάση θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε όσους χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ. Στόχος, είναι η κάλυψη της μνημονιακής υποχρέωσης για είσπραξη 775 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και 1,9 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα