Πάντα επίκαιρο και ανατρεπτικό το Φεστιβάλ Βερολίνου

19 ταινίες διεκδικούν την πολυπόθητη Χρυσή Άρκτο. Αύριο, ανοίγει την αυλαία του το Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου με Πρόεδρο της Επιτροπής τον Γουόνγκ Καρ Γουάι. Η τελευταία του ταινία, “The Grandmaster”, θα είναι αυτή που θα σημάνει την έναρξη της Berlinale. Ευχάριστη ήταν η είδηση ότι μέλος της επιτροπής θα είναι και η σκηνοθέτις Αθηνά Τσαγγάρη. Το διαγωνιστικό τμήμα αποτελείται από ταινίες από 22 χώρες, εγχειρήματα καταξιωμένων καλλιτεχνών αλλά και νέων δημιουργών.

Ο Μπρούνο Ντιμόν από τη Γαλλία,

συμμετέχει με το “Camille Claudel 1915” και ρίχνει φως στο τραγικά, τελευταία χρόνια της διάσημης γλύπτριας. Πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός, αδιαμφισβήτητη ισχυρή υποψηφιότητα για το βραβείο.

“A Long and Happy Life” από τη Ρωσία και το σκηνοθέτη Μπορίς Κλεμπνικόφ, ο οποίος πραγματεύεται ένα δίλημμα που ταράζει τη ζωή ενός ήσυχου επαρχιώτη –ιδιοκτήτη φάρμας.

Η Εμανουέλ Μπερκό, πάλι από τη Γαλλία, σκιαγραφεί μία γυναίκα 60 ετών –την ενσαρκώνει η Κατρίν Ντενέβ- η οποία βγαίνει για να αγοράσει τσιγάρα και δε γυρίζει ποτέ, αναζητώντας αυτό που θα αλλάξει τη ρουτίνα της καθημερινότητας της.

Δε θα μπορούσε να λείπει μια ταινία με θρησκευτικό περιεχόμενο και κοινωνικά ταμπού, γι’αυτό και η Μαλγκόσκα Σουμόβσκα από την Πολωνία, διαγωνίζεται με το “In The Name Of”. Καθολικός ιερέας που κρύβει την ομοφυλοφιλία του ενώ βοηθά εφήβους με προβληματική συμπεριφορά.

Ομοφυλοφιλίας συνέχεια αλλά από την αντίθετη πλευρά. Μία γυναίκα αποφυλακίζεται, μετακομίζει στο σπίτι συγγενή όπου και την επισκέπτεται η σύντροφος της. “Vic+Flo Saw a Bear”, είναι ο έξυπνος τίτλος της ταινίας του Ντενί Κοτέ που εκπροσωπεί τον Καναδά.

Μία ιστορία εκδίκησης από ένα νεαρό αγόρι το οποίο ταπεινώνεται από τους συμμαθητές του στη διάρκεια ιατρικής εξέτασης. “Harmony Lessons” από Καζακστάν και τον Εμίρ Μπαλγκαζίν με το οποίο κάνει και ντεμπούτο.

Ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν με το “Prince Avalanche”, αφηγείται την ιστορία δύο αντρών σε ένα καμμένο δάσος όπου προσπαθούν να φτιάξουν τις σημάνσεις του επαρχιακού δρόμου.

Ο Ντάνις Τάνοβιτς, πήρε ερασιτέχνες ηθοποιούς και έφτιαξε το “An Episode in the Life of an Iron Picker”, για μια οικογένεια τσιγγάνων και τον αγώνα επιβίωσης τους την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ο Xονγκ Σανγκ – σου, με το “Nobody’s Daughter Haewon” ασχολείται με μια έφηβη η οποία δραπετεύει από το περιβάλλον της καταφεύγοντας σε ένα κάστρο στα βουνά της Σεούλ.

Ο Τόμας Άρσλαν και το “Gold” του από τη Γερμανία είναι άλλη μία συμμετοχή, ένα γουέστερν για τους Γερμανούς χρυσοθήρες του 1890.

Έφηβη παρακολουθεί πρόγραμμα για υπέρβαρες νέες και ενώ καταβάλλει προσπάθεια να υπακούσει στις μεθόδους δίαιτας, ερωτεύεται το γιατρό –επόπτη του προγράμματος ο οποίος είναι 40 χρόνια μεγαλύτερος της. “Paradise:Hope” από τον Ουλριχ Ζάιντλ, κλείνοντας την τριλογία του «Παράδεισος».

Το “Gloria” είναι η ιστορία μίας ηλικιωμένης γυναίκας και πώς ψάχνει να βρει τον ιδανικό έρωτα σε σκηνοθεσία του Χιλιανού Σεμπάστιαν Λέλο.

Ο Πέτερ Τσάλιν Νέτσερ με το “Child’s Pose”, καταγράφει την παθολογική σχέση εξάρτησης ανάμεσα σε μια γυναίκα 60 ετών και το γιο της.

Η καινούρια σκηνοθετική απόπειρα του Γκας Βαν Σαντ και μάλιστα σε σενάριο του Ματ Ντέιμον είναι το “Promised Land”. Εταιρικός πωλητής προτείνει σε βασανισμένους από την κρίση κατοίκους μιας κωμόπολης να δώσουν τα κτήματα τους για εξορύξεις. Φυσικά υπάρχουν αντιδράσεις από το δάσκαλο του σχολείου και από έναν ακτιβιστή με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό story.

Η Πία Μάρε σκηνοθετεί το “Layla Fourie” για μια μητέρα στη Νότιο Αφρική η οποία βρίσκεται ύποπτη για φόνο την πρώτη μέρα που αρχίζει να εργάζεται σε καζίνο.

Ο Τζαφάρ Παναχί, πάντα διωκόμενος από το ιρανικό καθεστώς, επιστρέφει με το “Parde”. Ένας άντρας, ο σκύλος του και μια γυναίκα –μέλος παράνομης αντικαθεστωτικής ομάδας, είναι έγκλειστοι σε μια βίλα κοντά στη θάλασσα.

Ο Φρέντρικ Μποντ με το “Τhe Necessary Death of Charlie Countryman” δημιουργεί μία σύνθετη ιστορία. Η μητέρα του Τσάρλι πεθαίνει και το πνεύμα της του ζητάει να πάει στο Βουκουρέστι. Στη διάρκεια του ταξιδιού του όμως, συμβαίνει άλλο ένα θανατηφόρο περιστατικό. Αποφασίζει να δώσει τη βαλίτσα του νεκρού επιβάτη στην κόρη του, την οποία ερωτεύεται και την προστατεύει από μια ομάδα εμπόρων ναρκωτικών!

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από τον κινηματογράφο. Αν ισχύει, τότε το “Side Effects” είναι η τελευταία του ταινία. Ψυχολογικό θρίλερ γύρω από το ανθρώπινο μυαλό, την ψυχιατρική και τις παρενέργειες των φαρμάκων. Λαμπερό καστ ανάμεσα στους οποίους ο Τζουντ Λο και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

Ο Γκιγιόμ Νικλού συμμετέχει με το φιλμ “La Religieuse”, την ιστορία μιας γυναίκας που πηγαίνει σε ένα μοναστήρι χωρίς τη θέληση της.

Ασφαλώς υπάρχουν και ταινίες εκτός διαγωνιστικού. Για 10 μέρες οι σινεφίλ θεατές από όλο τον κόσμο που συγκεντρώνονται στην καρδιά του Βερολίνου, θα μπορούν να παρακολουθούν love stories, κοινωνικά δράματα, πολιτικές ιστορίες, με πρωταγωνιστές –αστέρες αλλά και ανερχόμενους ηθοποιούς. Τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ θα είναι ο ντοκιμαντερίστας Κλοντ Λανζμάν. Ευχάριστο γεγονός δε, το όνομα της Ελλάδας που φιγουράρει στην ταινία “Before Midnight” ως χώρα συμπαραγωγής. Τα γυρίσματα άλλωστε πραγματοποιήθηκαν στη Μεσσήνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα