Μαριχουάνα stop… για τους μαθητές στα σχολεία της Ολλανδίας!

Η πρώτη πόλη στην Ολλανδία που θα απαγορευτεί επίσημα στους μαθητές το κάπνισμα της μαριχουάνας στα σχολεία θα είναι το Άμστερνταμ, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του δημάρχου της πόλης.

Η δήλωση του Eberhard van der Laan για έναν νόμο ο οποίος σε άλλες χώρες, είτε ήδη υπάρχει είτε το γεγονός είναι τόσο προφανές ώστε να μην χρειάζεται καν σχετική νομοθεσία, είναι αποτέλεσμα της μοναδικής πολιτικής για τα ναρκωτικά των Κάτω Χωρών. Σύμφωνα με τον νόμο «ανοχής» στην Ολλανδία, η μαριχουάνα είναι τεχνικά παράνομη αλλά η

αστυνομία δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπους για κατοχή μικρών ποσοτήτων.

Αυτό είναι το κενό νόμου που οδήγησε στα δημοφιλή «coffee shops» του Άμστερνταμ – καφετέριες όπου η μαριχουάνα πωλείται ανοιχτά. Το ίδιο κενό νόμου ωστόσο, είχε ανεπιθύμητες παρενέργειες στη συμπεριφορά και τις συνήθειες των παιδιών που βλέπουν το ναρκωτικό αυτό ως μέρος της καθημερινότητας πλέον.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της πόλης, Ίρις Ρέσεφ, επεσήμανε ότι στα σχολεία η μαριχουάνα ανέκαθεν απαγορευόταν, όμως ήταν δύσκολο να επιβληθεί η πολιτική αυτή, όταν οι μαθητές κάπνιζαν δίπλα ή κοντά στις εστίες χωρίς κάνεις να μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό.

Από την 1η Ιανουαρίου με δημόσιο διάταγμα θα απαγορεύεται το κάπνισμα μαριχουάνας σε περιοχές όπως τα σχολεία και οι παιδικές χαρές, ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους αψηφούν τους κανόνες.

Η κίνηση αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με την απόφαση της νέας κυβέρνησης να ξεφορτωθεί τα σχέδια για «τουρισμό μαριχουάνας» που αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο στην χώρα.

Τα coffee shops βέβαια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ωστόσο η απόφαση αυτή, είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η μαριχουάνα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη μόνο σε ενήλικες.

Keywords
Τυχαία Θέματα