Μάχη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Δεν εγκαταλείπει η κυβέρνηση το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, παρά τις συστάσεις Λαγκάρντ που βάζει φρένο στις προσδοκίες για μειώσεις φόρων.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου οικονομικών, υποστηρίζουν ότι η αναφορά της Γεν. Δ/ντριας του ΔΝΤ στόχευε στην αποφυγή κλίματος γενικευμένης συζήτησης για μείωση φόρων, όπως για παράδειγμα σε επιχειρήσεις ή στο πετρέλαιο θέρμανσης,

συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με απτά επιχειρήματα να πείσει την τρόικα για τα οφέλη από μία τέτοια κίνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εισηγήσεις που έχουν ήδη παραδοθεί στον πρωθυπουργό, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13 στο 23% αύξησε τα έσοδα μόλις κατά 160 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, όμως οι ζημιές για την οικονομία ήταν πολλαπλάσιες, αφού οδήγησε σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της φοροδιαφυγής.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια πρόταση, η πιλοτική μείωση για έξι μήνες του ΦΠΑ στην εστίαση θα οδηγούσε μεν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια εσόδων 80 εκ. ευρώ, όμως θα είχε πολύ μεγαλύτερα οφέλη από τη συγκράτηση της απασχόλησης, τη μείωση των λιανικών τιμών, την αύξηση της κατανάλωσης και τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Τα ίδια στελέχη του υπ. Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η κ. Λαγκάρντ, δεν είχε εικόνα παρά μόνο των εσόδων του Α΄τριμήνου όταν έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις, συμπληρώνοντας πως η εικόνα αυτή έχει βελτιωθεί, καθώς τόσο ο Απρίλιος όσο και ο Μάιος έκλεισαν εντός στόχων.

Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο, είναι η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, με τα στοιχεία που ανακοινώνονται σήμερα να δείχνουν ότι το “ζεστό” χρήμα που πλήρωσε το Δημόσιο σε ιδιώτες για οφειλές περασμένων ετών έφθασε το Μάιο τα 700 εκ. ευρώ και στο 5μηνο Ιανουαρίου- Μαΐου τα 2,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το υπ. Οικονομικών εκφράζεται δυσφορία για τις καθυστερήσεις στις αποπληρωμές κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα, στελέχη του υπουργείου τόνιζαν ότι από τότε που ανέλαβε το Γενικό Λογιστήριο την εξόφληση των οφειλών των Νοσοκομείων οι αποπληρωμές έφθασαν τα 557 εκ. ευρώ σε σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,1 δισ. ευρώ.

“Αγκάθι” παραμένει ενόψει της νέας αξιολόγησης το θέμα του Δημοσίου, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να ανακοινώσει το σχέδιο για την κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μια εντυπωσιακή κίνηση τις επόμενες ημέρες με λουκέτο σε δημόσιο οργανισμό.

Προβληματισμός επικρατεί και για το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, καθώς την τρύπα των 300 εκ. ευρώ που δημιουργεί η απαλλαγή των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ακινήτων, με υψηλότερους συντελεστές από 0,2% έως 2% στην περίπτωση που επιλεγεί αφορολόγητο 50.000 ευρώ, ενώ εάν τελικά δεν δοθεί αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθούν από 0,1 ως 1-1,5%. Υψηλότερη θα είναι και η φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων που κατέχουν οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, με τον μέσο φόρο να ξεπερνά τα 15 ευρώ το στρέμμα.

Παράλληλα, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-2016 οδηγεί, όπως όλα δείχνουν στην “μονιμοποίηση” της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα, η οποία -με βάση το πρόγραμμα- λήγει το 2014. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παράτασή της κατά δύο τουλάχιστον έτη έως το 2016 και επανεξέταση του ζητήματος ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού στη συνέχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα