Κυτταρίτιδα: Ο γνωστός-άγνωστος εχθρός

Κρέμες, ροφήματα, ειδικές διατροφές, θαυματουργά προγράμματα γυμναστικής και άλλα ευφάνταστα επιστρατεύονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λίγο πριν το ντεμπούτο στις παραλίες, από τις γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο κατά αυτού του ύπουλου εχθρού που λέγεται κυτταρίτιδα.

Η εμφάνιση του γνωστού “φλοιού πορτοκαλιού” είναι ανεξάρτητη από το υπερβάλλον βάρος και μπορεί να εντοπιστεί και σε αδύνατα άτομα. Κατά βάση, συναντάται σε γυναίκες και είναι ένας συνδυασμός κληρονομικότητας (κακή κυκλοφορία και ορμονικές διαταραχές), κακής διατροφής και μειωμένης φυσικής δραστηριότητας.

Και επειδή τα γονίδια είναι αδύνατον, προς το παρόν, να τα αλλάξουμε ας επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε για να μειώσουμε η να εξαλείψουμε το φαινόμενο.

Αύξηση φυσικής δραστηριότητας

Η καθιστική ζωή είναι εχθρός της σωματικής και ψυχικής μας υγείας γενικότερα και σαφώς μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην πρόληψη και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Απ’ την άλλη, η αύξηση φυσικής δραστηριότητας βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική κυκλοφορία, ενώ η αερόβια άσκηση συμβάλλει και στην καύση του λίπους, τοπικό και ολικό.

Ένας αρχικός στόχος θα ήταν 30’-40’ περπάτημα την ημέρα, η χρήση της σκάλας αντί για το ασανσέρ, περπάτημα για κάποια απόσταση αντί για τα ΜΜΜ, ενώ αν γινόταν να εντάξουμε και το γυμναστήριο στην καθημερινότητά μας θα είχαμε κάνει ένα σημαντικό βήμα.

Μειωμένη χρήση αλατιού

Η υπερβολική χρήση μαγειρικού αλατιού και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νάτριο προάγει την κατακράτηση υγρών, πράγμα που επιδεινώνει το φαινόμενο της κυτταρίτιδας.

Προσπαθούμε σταδιακά να μειώσουμε τη χρήση αλατιού στο φαγητό μας, ενώ είναι επιθυμητό να αποφεύγεται και η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων και έτοιμων γευμάτων όπως οι κονσέρβες, τα snack τύπου πατατάκια, το fast food και τα παστά τρόφιμα.

Μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών

Τα έτοιμα γεύματα που συνήθως παραγγέλνουμε για ευκολία είναι, κατά κανόνα, βόμβες κορεσμένων λιπαρών. Τα ζωικά λίπη, τα τηγανητά, τα γλυκά και τα πλήρη γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά που αποδεδειγμένα ευθύνονται για πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος, αλλά και για τη δημιουργία και την αύξηση της κυτταρίτιδας.

Για να μην καταλήγουμε σε λανθασμένες επιλογές, καλό θα είναι να βάζουμε σαν προτεραιότητά μας το μαγειρεμένο φαγητό. Ακόμα κι ένα σπιτικό σουβλάκι ή μια σπιτική πίτσα είναι σαφώς καλύτερη επιλογή, με μεγαλύτερη θρεπτική αξία και με λιγότερα λιπαρά αλλά και αλάτι.

Μείωση αλκοολούχων ποτών

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ προωθεί τη λιπογένεση, πράγμα που εντείνει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Προτιμούμε την επιλογή του κρασιού, λευκού ή κόκκινου, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιοριζόμαστε σε 2-3 ποτηράκια τη βδομάδα.

Και τα αναψυκτικά;

Υπάρχει μια γενικότερη πεποίθηση ότι τα αναψυκτικά, λόγω καφεΐνης και ανθρακικού, εντείνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Κάτι τέτοιο δεν έχει βάση καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να το στηρίζουν. Προσοχή πρέπει να δίνεται όμως στις θερμίδες που λαμβάνονται από τα αναψυκτικά και μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά μας. Επιλέγουμε, λοιπόν, light αναψυκτικά σε περίπτωση που θέλουμε να καταναλώσουμε.

Αυξημένη κατανάλωση υγρών

Νερό, πράσινο τσάι και άλλα αφεψήματα, χυμοί είναι σύμμαχοι στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας. Τα υγρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της αποτοξίνωσης του σώματος μας, φαίνεται να συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού ενώ διευκολύνουν και την μείωση της κατακράτησης.

Προσοχή στην επιπλέον κατανάλωση θερμίδων μπορεί να προκύψουν από την επιπλέον χρήση ζάχαρης και την κατάχρηση χυμών.

Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βασική πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Προμηθεύουν το σώμα με άμεση ενέργεια αλλά και νερό και κατ’ επέκταση βοηθούν στην αποτελεσματική ενυδάτωση.

Φροντίζουμε να εισάγουμε στη μέρα μας 3-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Εκτός των άλλων, είναι και εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C & E και φλαβονοειδών που αποτελούν σημαντικούς συμμάχους ενάντια στην κυτταρίτιδα.

Το πρόβλημα της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι επίμονο και να μην έχει εντοπιστεί μόνιμη λύση γι’ αυτό. Όμως, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε την κατάσταση υιοθετώντας συνήθειες που δεν “ταΐζουν” τα προβληματικά σημεία. Για να μην φτάνουμε κάθε χρόνο πανικόβλητοι να ψάχνουμε τις μαγικές λύσεις που θα εξαφανίσουν το πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα